NOS NieuwsAangepast

Tweede Kamer wil actie tegen geheime beïnvloeding Nederlandse kiezer

De Tweede Kamer wil dat het kabinet gaat optreden tegen heimelijke beïnvloeding van de Nederlandse burgers via sociale en andere media.

Met een ruime meerderheid nam de Kamer drie moties aan die het kabinet oproepen een diepgaand onderzoek in te stellen naar buitenlandse overheden en andere partijen die de mening van Nederlanders willen sturen, zonder dat die dat in de gaten hebben. Alleen PVV, FvD en PvdD stemden tegen.

Ook wil de Kamer dat er een voorlichtingscampagne komt die mensen hier bewust van maakt, zodat "de weerbaarheid van de samenleving" groter wordt.

Bestraffen

Nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 moet het kabinet onderzoeken of er genoeg juridische mogelijkheden zijn om het oneigenlijk beïnvloeden van de verkiezingen tegen te gaan en te bestraffen. Hier stemde de PVV wel voor.

Aanleiding is de constatering van veiligheidsdienst AIVD dat beïnvloeding met bijvoorbeeld nepnieuws, trollen en bots een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft binnenkort gesprekken met diverse mediabedrijven over het verschijnsel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl