Steve Penny AFP

In het doorlopende onderzoek naar het grote misbruikschandaal bij de Amerikaanse turnbond heeft vannacht een opvallende arrestatie plaatsgevonden. Een Texaanse jury meldt dat Steve Penny, de voormalig baas van USA Gymnastics, is opgepakt omdat hij 'verdacht wordt van het knoeien met bewijsmateriaal'.

Oud-teamarts Larry Nassar zit in de cel voor het misbruiken van meer dan 150 jonge turnsters. Penny zou documenten over hem hebben verwijderd uit trainingscomplex Karolyi Ranch, vermoedelijk toen hij erachter kwam dat de politie daar onderzoek wilde doen. Het is nog altijd niet bekend waar de documenten zijn gebleven.

Penny kan twee tot tien jaar de cel in. Hij stapte vorig jaar maart op bij de turnbond vanwege de kritiek dat meldingen over het misbruik door Nassar niet serieus werden genomen.

Gevangenisstraf van 300 jaar

Nassar was vanaf 1990 vrouwenteamarts bij de Amerikaanse turnbond en de universiteit van Michigan State. Hij kreeg begin dit jaar een gevangenisstraf van 175 jaar opgelegd voor zijn daden.

Het proces kwam uitgebreid in de media in de Verenigde Staten, helemaal toen een vader van drie misbruikte vrouwen Nassar probeerde aan te vallen in de rechtszaal.

Vader probeert voormalig turnarts Larry Nasser aan te vallen

STER reclame