Iraanse vrouwen in het stadion voor de wedstrijd tegen Bolivia
NOS Voetbal

Na bijna veertig jaar weer Iraanse vrouwen bij wedstrijd nationale ploeg

Voor het eerst in bijna veertig jaar hebben vrouwen in Iran een wedstrijd van het nationale elftal bijgewoond. Een geselecteerde groep van zo'n honderd vrouwen bekeek de oefenwedstrijd tegen Bolivia in het Azadi Stadion in hoofdstad Teheran.

Onder de vrouwen waren de partners van de spelers, werkneemsters van de Iraanse voetbalbond en speelsters van het Iraanse vrouwenelftal.

"De aanmoedigingen van de vrouwen waren zeer interessant", zei de bondscoach van Iran, Carlos Queiroz, na afloop. De aanwezigheid van de vrouwen zou volgens de Portugees kunnen duiden op "het begin van een nieuw tijdperk in Iran".

Algeheel stadionverbod

Sinds de islamitische revolutie van 1979 is er een algeheel stadionverbod voor vrouwen van kracht in Iran. Tijdens het afgelopen WK in Rusland werd die regel voor de wedstrijd tegen Spanje voor het eerst versoepeld en mochten vrouwen het duel op schermen in het stadion en andere openbare plekken bekijken.

In april kwamen vijf Iraanse vrouwen in het nieuws toen het hen lukte om vermomd als man een voetbalstadion in Teheran binnen te glippen en zo een wedstrijd van hun club Persepolis te zien.

Voor veel Iraniërs is het stadionverbod voor vrouwen niet meer van deze tijd en ook de regering wil ervan af. De conservatieve religieuze autoriteiten houden echter nog vast aan het verbod.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl