CDA-leider Sybrand Buma
NOS Nieuws

Regeringspartijen: belastingverlaging goed voor bedrijven en Nederland

De regeringspartijen bestrijden de kritiek van de oppositiepartijen op nieuwe belastingverlagingen voor het bedrijfsleven. Die komen in plaats van de afschaffing van de dividendbelasting, zo werd gisteren bekend. In het Kamerdebat hierover staan de twee kampen nog steeds tegenover elkaar.

"Driekwart van de Nederlanders verdient zijn boterham in het bedrijfsleven", zegt CDA-leider Buma. "Er zijn zesduizend mkb-bedrijven die direct of indirect afhankelijk zijn van deze grote bedrijven. Zijn die ziek, dan wordt het mkb ook ziek."

Buma vindt dat deze belangen onderbelicht zijn gebleven in de discussie over de dividendbelasting. Maar vanwege deze belangen hebben de regeringspartijen hun besluit genomen. Hij verwijt de oppositie dat die bedrijven wil wegjagen uit Nederland, met als gevolg dat mensen hun baan verliezen.

Wij vinden het terecht dat in plaats van die lelijke meloen een frisse fruitmand voorligt.

SGP-leider Van der Staaij

De SGP spreekt als enige oppositiepartij waardering uit voor het belastingpakket van het kabinet. SGP-leider Van der Staaij noemt het een stap in de goede richting. "Wij vinden het terecht dat in plaats van die lelijke meloen een frisse fruitmand voorligt", zei hij. "Dit is niet alleen goed voor de grote, maar ook voor de kleinere bedrijven."

De andere oppositiepartijen vinden het alternatieve plan net zo slecht als het afschaffen van de dividendbelasting. Zijn vinden dat premier Rutte in een jaar van discussie over de dividendbelasting zijn geloofwaardigheid is verloren. "Hij is zijn politieke kompas allang kwijt", zegt PVV-leider Wilders. "Deze premier moet weg."

Het Torentje is een pinautomaat voor de grote bedrijven geworden.

PvdA-leider Asscher

SP-leider Marijnissen en PvdA-leider Asscher zijn wantrouwend over de contacten van Rutte met de top van het Nederlandse bedrijfsleven. "Wat heeft hij precies besproken met die hoge heren?" zei Marijnissen. "Het is tijd om ons niet langer te laten dicteren door multinationals." Asscher: "Het Torentje is een pinautomaat voor de grote bedrijven geworden."

Wat GroenLinks-leider Klaver betreft "gaat de strijd door". Hij wil proberen de belastingplannen door te schuiven naar 2020. Dan zijn er nieuwe verkiezingen geweest voor de Eerste Kamer en hebben de regeringspartijen daar misschien geen meerderheid meer. Maar daar voelen de regeringspartijen niets voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl