Sundar Pichai tijdens een presentatie van Google
NOS Nieuws

Topman Google kan een procentje Chinese censuur wel accepteren

Google-topman Sundar Pichai is positief gestemd over de ontwikkeling van een speciale zoekmachine voor de Chinese markt. Het gaat om een gecensureerde versie, die het concern toegang geeft tot honderden miljoenen nieuwe potentiële gebruikers.

"Het blijkt dat we meer dan 99 procent van alle zoekvragen kunnen behandelen", zegt Pichai. "Er zijn heel veel gebieden waar we betere informatie kunnen bieden dan wat er nu beschikbaar is."

BBC wegfilteren

In augustus kwamen er voor het eerst berichten naar buiten over de aangepaste zoekmachine, die Google 'Project Dragonfly' noemt. Het leidde direct tot felle kritiek. Critici vinden dat Google hiermee kiest voor het grote geld van China.

Vorige week sprak vicepresident Pence zich ook uit tegen de ontwikkeling, hij zei dat de zoekmachine de censuur van de regering zou versterken.

Naar verluidt zal de Chinese zoekmachine - die als een app beschikbaar moet komen voor Android en iOS - bijvoorbeeld sites als de BBC en Wikipedia filteren. Ook zou er een disclaimer worden geplaatst dat vanwege regels in China bepaalde resultaten niet worden getoond.

'Vroeg stadium'

Pichai benadrukt verder dat de ontwikkeling zich nog in een vroeg stadium bevindt. "We hebben de zoekmachine intern gebouwd om te kijken hoe het eruit zou zien. Het is nog erg vroeg in de ontwikkeling, het gaat om een langetermijnplan."

Sundar Pichai werd geïnterviewd over de zoekmachine tijdens een evenement van technologiemagazine Wired. China komt vanaf minuut 14 ter sprake:

Hoe ver gevorderd de ontwikkeling van 'Dragonfly' is, blijft onduidelijk. De topmensen van Google doen overkomen alsof het nog ver weg is. Tegelijkertijd meldde The Intercept vorige week dat Googles chef van de zoekmachine in juli stelde de China-versie binnen zes tot negen maanden gelanceerd zou kunnen worden, maar ook eerder als dat nodig zou zijn.

Met deze nieuwe uitspraken lijkt Pichai voor te sorteren op een daadwerkelijke terugkeer in China, door de focus te leggen op de positieve kant van het verhaal. Of het daar echt van komt hangt af van de Chinese overheid.

Vertrokken in 2010

Het bedrijf zat al eerder in het Aziatische land en had ook toen een gecensureerde versie van zijn zoekmachine. In 2010 besloot het bedrijf te vertrekken door een reeks cyberaanvallen op bedrijven waaronder de zoekgigant zelf en doordat de Gmail-accounts van mensenrechtenactivisten werden gehackt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl