De stoet komt aan bij de grensovergang EPA

Een karavaan van naar schatting 1800 Hondurezen is de grens met Guatemala overgestoken, ondanks een waarschuwing van de Guatemalteekse autoriteiten dat ze niet welkom zijn.

De migranten willen via Guatemala en Mexico doorreizen naar de VS. Ze duwden Guatemalteekse agenten tot twee keer toe opzij en liepen, het Hondurese volkslied zingend, verder.

In de eerstvolgende stad, Esquipulas, gingen de migranten op zoek naar eten, drinken en een plek om te slapen. Sommige inwoners zamelden voedsel in en bij een bakkerij werd brood uitgedeeld.

Een deel van de groep mocht in een gymzaal overnachten EPA

Mexico zegt dat het alleen migranten met een visum toelaat. Dat is alleen bij een Mexicaans consulaat in het land van herkomst verkrijgbaar. Ook de Amerikanen houden de groep in de gaten.

De karavaan bestond oorspronkelijk uit zo'n 160 deelnemers uit de omgeving van San Pedro Sula, waar criminele bendes de dienst uitmaken. In het weekend sloten honderden migranten zich bij hen aan.

Deelnemers bij de start van de tocht, afgelopen vrijdag AFP

De migranten zoeken een uitweg uit een wereld vol armoede en geweld en hopen op een beter leven in de VS. Ze reizen samen om te voorkomen dat criminelen hen aanvallen.

In april bereikte een groep van 200 Centraal-Amerikaanse migranten de Amerikaans-Mexicaanse grens bij Californië. Het overgrote deel mocht de VS niet in, mogelijk niet één.

STER reclame