Twan Huys
NOS NieuwsAangepast

Twan Huys: 'Niemand is blij met hoe dit is gegaan. Ook ik niet'

Presentator Twan Huys van het tv-programma RTL Late Night heeft in de uitzending van gisteravond een toelichting gegeven op de tumultueus verlopen discussie in de talkshow tussen Jenny Douwes en Zwarte Piet-tegenstander Jerry Afriyie, vorige week vrijdag. Douwes stond die dag met anderen voor de rechter, omdat ze vorig jaar hadden geprobeerd activisten die op weg waren naar een anti-Zwarte-Piet-demonstratie tegen te houden op de A7.

Volgens Huys was het de bedoeling dat Douwes en Afriyie met elkaar in discussie zouden gaan, en waren daarover al enkele weken geleden afspraken gemaakt. Maar vlak voor de uitzending maakte Douwes kenbaar dat ze niet met Afriyie aan een tafel wilde zitten. De redactie kwam haar tegemoet, omdat Afriyie bereid leek het gesprek te voeren vanuit het publiek.

Het gaat om de veiligheid van de kinderen.

Jenny Douwes

"Ik vind dat je op een gegeven moment een streep moet zetten", zei Douwes vrijdagavond in de uitzending. "En die ligt bij de veiligheid. Als ik geweten had wat de bedoeling was, was ik hier niet naartoe gekomen. Er wordt elke keer gedaan alsof we heel redelijk met elkaar aan tafel moeten gaan zitten praten met mensen die in het rapport van de terreurbestrijding worden genoemd. Ik vind het onbegrijpelijk dat zulke keuzes worden gemaakt. Het gaat om de veiligheid van de kinderen."

Douwes refereerde daarmee aan het Dreigingsbeeld Terrorisme in Nederland uit november 2017, waarin Afriyie's Kick Out Zwarte Piet wordt getypeerd als een nieuwe extreemlinkse antiracistische actiegroep. In hetzelfde rapport uit maart 2018 worden onder het kopje 'polarisatie' juist de Friese snelwegblokkeerders genoemd.

Maar de activist bleek (tijdens de reclame, zegt Huys) toch aan tafel te willen zitten, wat hem uiteindelijk werd toegestaan. "Niemand is blij met hoe dit is gegaan. Ook ik niet", zei Huys. "Dit was absoluut niet onze bedoeling, het is echt vervelend voor iedereen." De redactie had achteraf gezien moeten vasthouden aan de oorspronkelijke afspraken, is de conclusie. "We hadden niet mee moeten gaan met nieuwe gespreksvoorwaarden."

Advocaat Göran Sluiter van Afriyie schrijft in een verklaring op opiniesite Joop dat niet de redactie van RTL Late Night, maar Douwes de gemaakte afspraken heeft geschonden. Toen zij kenbaar maakte niet met Afriyie aan een tafel te willen zitten en ook niet met hem te willen discussiëren trok Afriyie zich vrijdagavond terug als gast.

Op aandringen van de redactie stemde hij in met een tijdelijke plek in het publiek, waarna het zijn bedoeling was om alsnog aan tafel deel te nemen aan het gesprek.

"Achteraf kijken we met spijt op deze keuze terug en was het beter geweest niet op deze wijze toe te geven aan de grillen van Jenny Douwes", schrijft advocaat Sluiter. "Het gesprek dat volgde voldeed niet aan de afspraken en allerminst aan de bij ons gewekte verwachtingen, omdat de deelname van Jerry Afriyie aan het debat te beperkt was en de gespreksleider onvoldoende ingreep om Jerry Afriyie te kunnen laten uitpraten. De teleurstelling in de gang van zaken en in RTL Late Night is bij ons groot."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl