Steeds minder invalkrachten in onderwijs
Laura Steenbeeke
redacteur Binnenland
Laura Steenbeeke
redacteur Binnenland
Grote regionale invalpools voor leraren merken dat ze steeds leger raken. Schoolbesturen nemen de invallers in vaste dienst om hun eigen tekorten op te vullen, waardoor flexibele invallers steeds moeilijker te vinden zijn. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs zeven regionale invalpools.
Het schooljaar is een paar weken oud, maar nu al moeten invalpools regelmatig nee verkopen aan schoolbesturen die op zoek zijn naar een vervanger. "We konden in de eerste week al niet voldoen aan een aanvraag van een school, dat is nog nooit eerder gebeurd", vertelt een bestuurder van de Zeeuwse invalpool.
Bij het merendeel van de invalpools is een derde van het personeelsbestand vertrokken. In sommige gevallen gaat het om meer dan honderd docenten. De leraren gaan vaak aan de slag bij een school waar ze eerder al op invalbasis hebben lesgegeven.
Sommige scholen leggen zelfs hun aanvragen niet meer bij ons neer, omdat ze de kans klein achten dat we een vervanger kunnen regelen.
"De continuïteit van het onderwijs raakt op deze manier in het geding", zegt Joost Spijker, directeur van invalpool RTC Transvita. Hij regelt invallers voor zo'n 300 scholen in Utrecht, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland.
"Ik ben dit schooljaar 200 van de 500 invaldocenten kwijtgeraakt aan scholen die hun een vast contract bieden. Daardoor kunnen wij als invalpool scholen steeds vaker niet helpen. Sommige scholen leggen zelfs hun aanvragen niet meer bij ons neer, omdat ze de kans klein achten dat we een vervanger kunnen regelen."
"Dat er mensen vertrekken uit de pool is natuurlijk ook een goede zaak, want dat is het leuke risico dat je loopt", zegt Eric Reekers, directeur van Transfercentrum Primair Onderwijs Zeeland (TCOZ). "Het probleem zit bij de instroom van de invalpool, die droogt al jaren op, terwijl de uitstroom doorgaat."
Pabo
Die instroom zal met name moeten komen vanuit de pabo. Daar is het aantal aanmeldingen dit jaar met 11 procent gestegen. Maar de invalpools denken dat dit niet genoeg is.
"Er gaan straks een hele hoop oudere leraren met pensioen, en in onze regio stijgt het aantal aanmeldingen bij de pabo niet zo hard. Het maakt hooguit een verschil van drie leraren, en daar zijn we niet mee gered", verzucht Eric Reekers van TCOZ.
Zijinstromers
Vorige week maakte minister Slob bekend dat er extra geld komt voor het aanpakken van het lerarentekort. Een deel van dat geld moet naar zij-instromers: mensen die zich willen laten omscholen tot docent.
Daar zijn de invalpools blij mee, maar ze zien dat scholen veel tijd en moeite kwijt zijn aan de zijinstromers. "We kunnen die mensen niet direct voor de klas zetten, het vergt veel tijd en begeleiding, en daarvoor is de subsidie die het ministerie biedt niet toereikend", vertelt Paul Jetten van Centrum Personeelsvoorziening Ingenium.
Daarnaast betwijfelt Jetten of het een goed signaal is naar de beroepsgroep om iemand zo snel voor de klas te zetten. "Ik ga morgen ook niet als automonteur of chirurg aan de slag, zelfs niet als ik de goede papieren heb. Geef leraren de waardering die ze nodig hebben."
Vorig jaar gingen we langs bij RTC Transvita, waar ze op een zondagavond tijdens de griepgolf vervanging regelden voor de komende week.