NOS Nieuws

Hoe een rekenmodel Philip aan de cholesterolverlagers kreeg

Je kunt 20 jaar probleemloos leven, dat werd Philip Groeneweg verteld na zijn openhartoperatie in 2016. Maar toch kreeg hij 2 jaar later al een flinke tegenvaller te verwerken: weer een probleem met een van zijn bloedvaten.

Zijn arts vond dat zijn LDL-cholesterolgehalte, zijn slechte cholesterol, echt omlaag moest. Hij raadde cholesterolverlagers aan, maar daar had de patiënt zijn bedenkingen bij.

"Het is een injectiepen, dat is niet iets om heel vrolijk van te worden", vertelt Groeneweg, die bijna 70 is. En belangrijker nog: "Verschillende onderzoeken naar dit geneesmiddel gaven niet altijd dezelfde resultaten. Dus ik had iets nodig om over die reserve heen te komen."

Anders eten, meer lopen

In eerste instantie probeerde hij zelf de cholesterol naar beneden te krijgen door zijn leefstijl aan te passen. "Anders eten, meer lopen, meer sporten. Daar ben ik zeker een half jaar heel serieus mee bezig geweest." Maar zijn LDL-niveau ging niet omlaag.

En dus kwam hij terug bij zijn arts. "In gesprekken kwam toen een rekenmodel aan de orde." Dat was rekenmodel U-Prevent, ontwikkeld door het Hart- en Vaatcentrum van het UMC Utrecht. Het model voorspelt op basis van grote hoeveelheden data hoeveel baat specifieke patiënten hebben bij hun medicijnen.

Groeneweg: "Daarmee konden de artsen uitspraken doen over de probleemloze periode die mij te wachten zou staan als ik het middel zou gaan gebruiken."

Die uitspraken trokken hem over streep, vertelt hij:

'Als je bijna 70 bent, tellen zulke uitspraken behoorlijk zwaar'

"Ik word binnenkort 70 en dan tellen zulke uitspraken behoorlijk zwaar. Dus dat heeft mij over de streep getrokken." Groeneweg begon daarna met de medicatie. "Toen zag je dat de waarden opeens redelijk spectaculair daalden. Daar voelde ik mij toch wel heel prettig bij."

Volgens het model blijft Groeneweg twee jaar langer gezond door de medicatie. Hij heeft er vertrouwen in dat dat ongeveer zal kloppen. "Voor een groot deel reken ik daar nu wel op, omdat de voorspelling vanuit een enorme berg data komt."

700.000 patiënten

U-Prevent is ontwikkeld met behulp van data van 700.000 patiënten van over de hele wereld, die voor langere tijd zijn gevolgd. Het model werkt als een soort rekenmachine. Met behulp van een calculator kunnen artsen uitrekenen welk risico gezonde mensen lopen om hart- en vaatziekten te krijgen.

Hetzelfde kunnen ze doen voor mensen uit bepaalde risicogroepen zoals ouderen of mensen die al hart- en vaatziekten hebben. Vervolgens kunnen ze het effect van medicijnen berekenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl