NOS NieuwsAangepast

Steunbetuiging voor burgemeester Haarlem: 'Handen af van Jos Wienen'

Op de Grote Markt in Haarlem zijn honderden mensen bijeengekomen voor een steunbetuiging aan burgemeester Jos Wienen, over wie deze week bekend werd dat hij ondergedoken is na bedreigingen.

Onder anderen minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Kamerleden Leijten (SP) en Van Haga (VVD) hielden toespraken. "Handen af van Jos Wienen", zei Ollongren. "De bedreigingen aan het adres van Wienen waren zo erg, dat hij heeft moeten onderduiken. Dat is in een democratische rechtsstaat onaanvaardbaar."

Ook Wienen zelf nam het woord. "Lieve Haarlemmers, bedankt voor dit geweldige hart onder de riem. Het is hartverwarmend om te merken dat er zoveel mensen zijn die steunen en bemoedigen."

'Bedankt voor dit geweldige hart onder de riem'

"Jullie samenzijn hier is voor mij een signaal dat we als burgers en bestuur pal staan voor de democratie. Voor een samenleving waarin je niet bang hoeft te zijn voor geweld. Ik ben trots op ons mooie Haarlem en op de Haarlemmers, bedankt."

Herkomst bedreigingen onbekend

Wienen zit al enige tijd ondergedoken. Politie en justitie willen niets kwijt over de herkomst en aard van de bedreigingen. Wienen werd sinds vorige maand al beveiligd. Ook stonden er voor het huis van Wienen en voor het gemeentehuis wekenlang zwaarbewapende agenten.

NH Nieuws meldde dat de bedreigingen mogelijk iets te maken hebben met Wienens harde aanpak van de criminaliteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl