NOS Voetbal

Bondsridder Van der Vaart: 'Oranje op de counter, maar wel heel stabiel'

Van der Vaart en Kuijt nemen afscheid van het Nederlandse publiek

Rafael van der Vaart en Dirk Kuijt werden na de zege van Oranje op Duitsland in de Nations League (3-0) in het zonnetje gezet. Tevens werden ze door bondsvoorzitter Michael van Praag benoemd tot bondsridders van de KNVB.

Van der Vaart kwam tot 109 interlands en scoorde 25 keer voor Oranje. Hij speelde op 19 november 2013, tegen Colombia (0-0), zijn laatste wedstrijd voor het Nederlands elftal. Kuijt trof 24 keer doel in 104 landenwedstrijden. Hij kwam op 4 september 2014 voor het laatst in actie voor Oranje tijdens een verloren oefenduel met Italië (2-0).

Van der Vaart: 'Bewezen dat ook fantastisch afscheid kan'

Gedagzeggen

Na de ruime zege op de Duitsers sprak Van der Vaart uitgebreid met Jeroen Stekelenburg. "Ik denk dat wij in Nederland niet zo goed zijn in afscheid nemen, maar vanavond hebben ze bewezen dat het fantastisch kan. En dat hebben ze met Wesley ook gedaan", aldus Van der Vaart, die zijn laatste interland al vijf jaar geleden speelde.

"Maar het belangrijkste vind ik om even gedag te zeggen. Het is nu echt klaar."

Ronald Koeman en Rafael van der Vaart

Countervoetbal

Vanaf de tribune genoot Van der Vaart, in het bijzijn van vrienden en familie, van het nieuwe Oranje. "Het is een heel ander Nederlands elftal. Het is een beetje countervoetbal", aldus de analist.

"Maar je ziet bij Koeman, en zo ken ik hem ook: bij Ajax in de Nederlandse competitie gingen we vol op de aanval. En in de Champions League, als de tegenstanders beter waren, speelden we compacter en meer terug. En dan op de snelle counter eruit. Dat krijgt hij er toch weer in. Het oogt heel stabiel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl