Extreem weer in Portugal door Leslie
Portugal heeft sinds de afgelopen avond te maken met extreem weer. Dat komt door Leslie, de orkaan die inmiddels is afgezwakt tot tropische storm maar nog altijd gepaard gaat met zware buien en windstoten van meer dan 100 kilometer per uur.
Leslie treft naar verwachting een groot deel van Portugal: in dertien van de achttien districten is de hoogste alarmfase uitgeroepen. Aan de kust is er kans op golven van 14 meter hoog. De storm trekt vanuit de Portugese westkust verder in de richting van Spanje.
"Portugezen worden op allerlei manieren gewaarschuwd voor de naderende storm", zegt correspondent Rop Zoutberg. "Aan de kust wordt nadrukkelijk geadviseerd binnen te blijven. Ga niet de weg en vooral niet de zee op, is het advies. Meer landinwaarts wordt ook aangeraden zo veel mogelijk binnen te blijven."
De naderende storm zorgt vooralsnog niet voor paniek. "Vanochtend was het zelfs nog zoeken naar berichten in de media. Er is verder ook geen sprake van dichtgetimmerde huizen, maar hier en daar zijn wel aanpassingen gedaan. In Lissabon is een modeshow die gedeeltelijk in de open lucht zou plaatsvinden, verplaatst naar binnen. Een marathon is verkort."
De Nederlander Ruud van Leeuwen, campinghouder in het oosten van Portugal, merkte 's avonds door de aantrekkende wind al dat de storm in aantocht was. "Hij gaat waarschijnlijk over ons heen komen, dus we volgen het nauwlettend via de satelliet. Het zal een kort nachtje worden. Losse spullen, zoals vuilnisbakken en de elektrische scooter, hebben we naar binnen gehaald. Verder zullen we moeten afwachten. Het is hier nu rustig vanwege het laagseizoen, wel ontvangen we vanavond nog wat extra mensen die vanaf het strand komen."
Chaos verwacht in Spanje
Leslie wordt zondagochtend vroeg in Spanje verwacht. Wat er over is van de orkaan zal ook daar naar verwachting voor hevige regenval zorgen. Dat gaat mogelijk een chaotische situatie opleveren, zegt Zoutberg.
"In Spanje wordt een lang vakantieweekend afgesloten. Vijf miljoen Spanjaarden zijn buiten hun woonplaats, die gaan allemaal de weg op. Verkeersdiensten raden aan genoeg brandstof en eten mee te nemen, want door de grote hoeveelheden verwachte regen kunnen veel vertragingen voorkomen." Vooralsnog is het niet zo dat mensen wordt afgeraden om de weg op te gaan.
Zoutberg: "Er is trouwens nog een spannend dingetje: vanaf het moment dat de storm aan land komt is het moeilijk te voorspellen welk pad zij gaat afleggen. Mogelijk buigt de storm zelfs nog af naar het zuiden."
De Spaanse weerdienst waarschuwt onder meer op Twitter voor de naderende storm:
Het is vrij bijzonder dat Europa te maken krijgt met een tropische storm. In 1967 wist de storm Cloë de Franse zuidwestkust te bereiken. In 2005 kwam Vince aan land in Zuid-Spanje. Beide veroorzaakten vooral wateroverlast.