Een satellietopname van Leslie erer

De orkaan Leslie die boven de Atlantische Oceaan hangt, komt volgens steeds meer berekeningen aan land in het zuiden van Portugal of Spanje. Als dat gebeurt krijgen Lissabon, de Algarve en kustgebieden bij Sevilla in de nacht van zaterdag op zondag te maken met extreem weer.

Leslie is nu nog ten zuiden van de Azoren. Het komende etmaal trekt ze (het gaat om de vrouwennaam Leslie) in oostelijke richting langs het eiland Madeira naar het Iberisch schiereiland. Waarschijnlijk is Leslie dan afgezwakt van een orkaan van de eerste categorie tot een tropische storm (windkracht 10), maar sommige berekeningen laten haar aan land komen met orkaankracht (windkracht 12).

De mogelijke baan van Leslie volgens het Amerikaanse NHC National Hurricane Center

Zeker is dat Leslie veel regen met zich meebrengt. Plaatselijk kan 75 tot 100 millimeter vallen. In heuvel- en bergachtig gebied leidt dat tot wateroverlast en modderstromen. Weerplaza verwacht dat Leslie daarna als normale depressie verdergaat. De storm neemt dan snel in intensiteit af en ook de kans op grote hoeveelheden regen wordt minder.

Europa kreeg slechts twee keer eerder te maken met een tropische storm. In 1967 wist de storm Cloë de Franse zuidwestkust te bereiken. In 2005 kwam Vince aan land in Zuid-Spanje. Beide veroorzaakten vooral wateroverlast.

STER reclame