Javairo Dilrosun

Jong Oranje kan Oekraïne nog dwarszitten na zege op Letland

Jong Oranje heeft in Riga zijn vijfde zege van de EK-kwalificatiecampagne geboekt. Tegen Letland won de ploeg van trainer Erwin van de Looi moeizaam met 3-0.

Dinsdag kan Jong Oranje in Doetinchem tegen Oekraïne nog de tweede plaats in de groep voor zich opeisen, maar plaatsing voor het EK in Italië en San Marino is niet meer mogelijk. De vier beste nummers twee van de in totaal negen groepen spelen nog play-offs voor een EK-ticket. Jong Oranje kan nog maximaal 18 punten halen en door resultaten in de andere groepen niet meer bij de beste nummers twee komen.

Doelman Indy Groothuizen en back Sherel Floranus debuteerden in het basisteam van coach Erwin van de Looi, dat na de thuiswedstrijd van 11 september tegen Schotland (1-2) op maar liefst negen plaatsen was gewijzigd.

Oranje domineerde vanaf het begin en trof via Richairo Zivkovic en Bart Ramselaar binnen tien minuten twee keer de lat. Voor rust kregen Ramselaar, Zivkovic en Teun Koopmeiners kansen, maar pas kort na rust scoorde Kluivert na zwak Lets verdedigen.

Dilrosun doet het

Davairo Dilrosun, die de hele wedstrijd een plaag was voor de Letse defensie, passeerde op zijn gemak zijn tegenstander, zag zijn voorzet aangeraakt worden door een Letse verdediger waarop Kluivert de niet te missen kans inderdaad binnen prikte.

In het vervolg misten Zivkovic en Kuivert nog reuzenkansen, voordat de Letse doelman Kristaps Zommers een hoekschop van Donyell Malen in het eigen doel sloeg.

Diep in blessuretijd, nadat Perr Schuurs als invaller de derde debutant van de avond werd, bekroonde uitblinker Dilrosun zijn prima optreden met de 3-0 na een fraaie individuele actie.

Plaaggeest Oekraïne?

Dinsdag speelt Jong Oranje op De Vijverberg in Doetinchem het laatste kwalificatieduel met Oekraïne, dat vrijdag met 3-1 won van Jong Schotland en daardoor nog wel kans maakt op plaatsing voor de play-offs.