NOS NieuwsAangepast

School in Zaanstreek voert vierdaagse schoolweek in om lerarentekort

  • Laura Steenbeeke

    redacteur Binnenland

  • Laura Steenbeeke

    redacteur Binnenland

Een basisschool in de Zaanstreek voert na de herfstvakantie een vierdaagse schoolweek in. De scholenkoepel Zaan Primair heeft dat besloten vanwege het aanhoudende lerarentekort. De koepelorganisatie wil niet zeggen om welke school het gaat.

De school heeft vandaag de ouders van de kinderen van groep 5 ingelicht. De kinderen gaan zeven weken lang op vrijdag niet naar school en missen eenmalig een halve dag op vrijdag.

Structurele vierdaagse schoolweek niet toegestaan

Eerder wees de onderwijsinspectie erop dat een structurele vierdaagse lesweek niet is toegestaan, en ook niet wordt gedoogd. Wel biedt de wet scholen de mogelijkheid om zeven keer per jaar een lesweek van vier dagen te hebben.

Daar maakt deze school nu gebruik van, al zitten ze met die halve dag net boven de limiet. Ellen Voskuilen van Zaan Primair weet dat het niet is toegestaan, maar "aan het onmogelijke kan niemand gehouden worden."

Overigens is Zaan Primair niet de enige organisatie die dit zo oplost, zegt Voskuilen. "Er zijn veel meer scholen die tijdelijk een vierdaagse schoolweek hanteren om de kwaliteit van het onderwijs te bewaken, alleen komen wij daar openlijk voor uit."

Extra geld voor zij-instromers

Gisteren maakte minister Slob bekend dat er extra geld komt voor het aanpakken van het lerarentekort. Een deel van dat geld moet naar zij-instromers: mensen die zich willen laten omscholen tot docent.

Inmiddels hebben scholen al 350 aanvragen gedaan voor een subsidie, terwijl het ministerie aanvankelijk maar 160 zij-instromers had begroot. Dat potje wordt nu dus door Slob aangevuld. De subsidie per zij-instromer bedraagt 20.000 euro.

"Natuurlijk zijn we daar blij mee, maar bij zij-instromers moeten wij scholen vaak ook nog eens hetzelfde bedrag aan subsidie bijleggen", zegt Voskuilen van Zaan Primair. "Dit zal het lerarentekort niet oplossen."

Andere groepen misschien ook vier dagen naar school

Tot kerst is er op de school in de Zaanstreek dus een vierdaagse schoolweek. Als er dan nog steeds geen docent is gevonden voor de openstaande vacature, overweegt de scholenkoepel om de vierdaagse schoolweek bij een andere klas in te voeren, zodat één groep niet langdurig slechts vier dagen naar school gaat.

'Geen sancties'

De onderwijsinspectie heeft er wel begrip voor dat het soms niet lukt op tijd een vacature te vervullen. "Wij zijn niet blind voor de ontwikkelingen", zegt een woordvoerder. Daarom is er volgens hem ook een termijn van zeven weken waarin de vierdaagse schoolweek wordt toegestaan en de school de tijd krijgt om iets te doen aan het lerarentekort.

De inspectie zegt er niet op uit te zijn sancties op te leggen. De school moet intussen wel een plan van aanpak laten zien, waarin staat wat er al is gedaan om nieuwe docenten binnen te halen en waar men nog mee bezig is.

Uiteindelijk moet alles erop gericht zijn de situatie zo snel mogelijk te normaliseren, zegt de woordvoerder. "Want de wet staat de vierdaagse schoolweek nu eenmaal niet toe." Ook moet de school aangeven hoe de gemiste dagen worden ingevuld.

De inspectie wil nog niet vooruitlopen op wat er gebeurt als de school in de Zaanstreek aan het eind van het jaar nog steeds geen nieuwe leerkracht heeft gevonden en de vierdaagse schoolweek invoert voor een nieuwe klas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl