Prinses Eugenie van York bezocht met haar verloofde Jack Brooksbank in mei 2017 de bruiloft van Pippa Middleton AFP

Prinses pakt uit met eigen royal wedding, tot onvrede van veel Britten

time icon
Geschreven door
Suse van Kleef
correspondent Groot-Brittanniƫ

Het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle ligt bij de Britten nog vers in het geheugen, maar vandaag is het alweer tijd voor de volgende royal wedding. Prinses Eugenie trouwt met wijnhandelaar Jack Brooksbank.

De 28-jarige Eugenie is een kleinkind van de Queen en de jongste dochter van prins Andrew en Sarah Ferguson. Hoewel ze negende is in de lijn van troonopvolging, heeft haar grote dag veel weg van die andere koninklijke bruiloft: Eugenie en haar aanstaande hebben besloten groot uit te pakken.

Dat valt niet bij iedereen goed: vooral de enorme beveiligingskosten zijn veel Britten een doorn in het oog.

Ook 'gewone' Britten uitgenodigd

Eugenie en Jack trouwen op dezelfde locatie als Harry en Meghan: de St. George's Chapel in Windsor. Net als bij de prins zal de dienst een uur duren, is er een kus op de trappen van de kapel en stapt het pasgetrouwde koppel daarna in een koets voor een rondrit door de stad.

Ook zijn er, net als bij die andere bruiloft, 1200 'gewone' mensen uitgenodigd. Die zijn niet welkom in de kapel, maar kunnen de dienst binnen de kasteelmuren van Windsor volgen op grote tv-schermen. Daar bleek veel belangstelling voor te zijn: het paleis kreeg 100.000 aanmeldingen binnen en moest veel koningshuisfans teleurstellen.

Zender ITV verwacht ook dat onder de Britse bevolking interesse is in het huwelijk: de televisiezender maakt een speciale live uitzending van ruim drie uur, waarin onder meer de plechtigheid te zien zal zijn.

De Queen, Andrea Bocelli, Cara Delevigne

Eugenie en Jack verwachten maar liefst 850 gasten bij de ceremonie, meer dan de 600 genodigden bij Harry en Meghan. Ook qua beroemdheden lijken ze niet achter te willen blijven. Natuurlijk zijn er veel royals bij: koningin Elizabeth, prins Charles, William en Kate en Harry en Meghan maken hun opwachting. Of prins Philip, de 97-jarige echtgenoot van de Queen komt, is nog onduidelijk: hij laat het afhangen van zijn fysieke gesteldheid.

Naast de koninklijke hoogheden worden er flink wat andere sterren verwacht in Windsor. Volgens ITV zal Andrea Bocelli zingen bij de ceremonie. Zangeres Ellie Goulding en topmodel Cara Delevigne komen vrijwel zeker ook: zij zijn goed bevriend met Eugenie. Zanger Robbie Williams wordt ook verwacht: zijn dochter is een van de bruidsmeisjes.

Verder gaan er geruchten dat Kate Moss, Ed Sheeran, James Blunt, David en Victoria Beckham en Elton John komen. Dat betekent dat op de gastenlijst flink wat overlap is met het huwelijk van Harry en Meghan waar veel van de genoemde beroemdheden ook present waren.

De voorbereidingen in Windsor zijn in volle gang EPA

De korte periode tussen de twee royal weddings en de gelijkenissen met de grote dag van Harry en Meghan zijn de Britse tabloids natuurlijk niet ontgaan. Ze pakken flink uit met de vermeende rivaliteit tussen Meghan en Eugenie. Toen de verloving van Eugenie en Jack bekend werd gemaakt, in januari dit jaar, schreef Daily Mail over 'The Battle of the Windsor brides'. Volgens Daily Star probeert Eugenie het huwelijk van Harry en Meghan te overschaduwen.

Anderen beweren dat het allemaal wel meevalt, en dat de band tussen de twee prima is. De Express schrijft: "Volgens schokkende nieuwe berichten helpt Meghan Markle prinses Eugenie met het plannen van haar huwelijk."

Een deel van de Britten is er sowieso niet over te spreken dat een relatief onbekende prinses op zo'n extravagante manier trouwt. De koninklijke familie betaalt het huwelijk en de feestelijkheden uit eigen zak, maar de beveiligingskosten van het evenement komen voor rekening van de belastingbetaler. En door de vele gasten en de koetsrit na afloop, lopen die flink op. Britse media schrijven dat er 2 miljoen pond mee gemoeid is.

princesseugenie
Clearly I said something funny this time! Sums up Jack in a nutshell! Happy Birthday Jack. šŸ“·@marcus.dawes

De politie van Windsor heeft al aangegeven in geldnood te zitten door de kosten van de twee koninklijke huwelijken dit jaar, en vraagt het ministerie van Binnenlandse Zaken om bij te springen. Belachelijk, vinden veel mensen. Zeker omdat Eugenie - in het dagelijks leven kunsthandelaar - pas negende is in de lijn van troonopvolging en geen publieke verplichtingen heeft.

Of, zoals parlementariĆ«r Chris Williamson het verwoordde: "Wie heeft er Ć¼berhaupt ooit van prinses Eugenie gehoord? Ze vervult geen koninklijke taken, maakt zich niet nuttig voor de publieke zaak en toch moeten we dit soort bedragen uitgeven." Andere kleinkinderen van de Queen, die ook geen officiĆ«le taken vervullen, kozen in het verleden voor wat bescheidener huwelijken.

'Betalen voor Eugenie's grote dag'

Republic, een organisatie die tegen de monarchie is, bood woensdag in Londen een petitie aan aan parlementsleden. Daarin staat dat het huwelijk van prinses Eugenie de samenleving geen geld mag kosten. Bijna 45.000 mensen tekenden.

"Er heerst sterk het gevoel, zelfs onder monarchisten, dat we betalen voor Eugenie's grote dag", schrijft de organisatie. "Hiermee rekt de monarchie de banden met het publiek te ver uit, zo ver dat ze knappen. Er is een serieus risico dat de bruiloft het imago van de koninklijke familie op lange termijn zal schaden. Ze kunnen nog steeds besluiten om het zelf te betalen: dat is zonder twijfel de juiste keuze."

Ook de daklozen in Windsor zouden moeite hebben met het huwelijk. Tabloid The Mirror meldt dat ze van wijkagenten te horen hebben gekregen dat ze moeten zorgen dat ze niet in de buurt van het kasteel zijn tijdens de festiviteiten. Ook hun bezittingen moeten ze meenemen.

De gemeente zegt dat daklozen is verteld dat het huwelijk plaatsvindt, en dat ze het advies hebben gekregen om uit te wijken naar andere locaties in de stad zodat ze geen last hebben van de toestroom van koningshuisfans.

Het spoorboekje van het huwelijk (Nederlandse tijden):

09.30 uur Inloop gasten
11.00 uur Inloop royals
11.45 uur Aankomst bruidegom
11.55 uur Aankomst bruid
12.00 uur Ceremonie
13.00 uur Kus en koetsrit door Windsor
13.30 - 16.00 uur Huwelijksreceptie georganiseerd door de Queen
Avond: Diner en feest op Royal Lodge Windsor (ouderlijk huis van Eugenie)

Zondag is er overdag nog een feest gepland, met kermisattracties, eetstalletjes en cocktailbars.

STER Reclame