Beau van Erven Dorens op het Televizier-Ring Gala ANP

"Ik ben nou eenmaal gezakt op de celebrityladder." Beau van Erven Dorens zag het in 2015 niet meer echt zitten, toen hij zijn vertrek bij SBS aankondigde. Nu, drie jaar later, is de presentator de grote winnaar van het Gouden Televizier-Ring Gala: hij won de prijs voor het beste televisieprogramma en de prijs voor beste presentator. "Beau zette bij programma's in het verleden altijd een stap naar de voorgrond. De laatste jaren deed hij een stap opzij. Dat wordt beloond", zegt NRC-recensent Arjen Fortuin.

Van Erven Dorens kwam voor het eerst op televisie met het RTL-programma Alles voor de kijkcijfers. Daarin keek hij met programmamakers naar shockerende filmpjes. Dit programma was geen groot succes, maar RTL bleef Van Erven Dorens toch inzetten als presentator. Hij kwam uiteindelijk in 2001 bij RTL Boulevard terecht, en daar had hij zijn grote doorbraak.

De kijkcijfers voor Boulevard waren hoog. "De combinatie met Albert Verlinde was een uitstekende. Wat Albert interessant vond, vond Beau per definitie oninteressant. Dat gaf altijd een leuke frictie", zei oud-programmadirecteur van RTL 4 Bert van der Veer eerder tegen Het Parool.

Toch wilde Van Erven Dorens iets anders en ging hij naar SBS. Dat bleek uiteindelijk geen goede keuze voor zijn televisiecarrière. Programma's als Hole in The Wall met Gerard Joling, werden geen succes. Jarenlang maakte Van Erven Dorens flop na flop. Ook bij Shownieuws bleek de presentator niet op zijn plek te zitten. In 2015 kondigde hij aan terug te keren naar RTL.

Bij RTL kreeg hij de ruimte. De 47-jarige Van Erven Dorens mocht programma's als The Amsterdam Project en 5 jaar later gaan presenteren. Met ook nog een succesvolle 'zomerbijbaan' bij RTL Late Night, waarbij hij Humberto Tan tijdelijk verving, bloeide hij op. "Boulevard werd de basis onder zijn bestaan", zegt Fortuin. "Maar op die basis ging hij verder. Hij durfde opeens ook de gevoelige programma's te maken. Gevoelige televisie. Mooie televisie."

In The Amsterdam Project probeerde Van Erven Dorens daklozen een betere toekomst te geven. Hij kreeg daar een nominatie voor de Zilveren Nipkowschijf voor. In Beaufort ging hij extreme uitdagingen aan en in 5 jaar later focuste hij zich op de diepte-interviews. "De kracht van deze programma's zit in de human interest, de gevoelige factor. Maar die human interest, en dus ook de kracht daarachter, zit inmiddels ook in Beau", zegt Fortuin.

Beau op zijn best

Dit paste beter bij Beau, merkten televisierecensenten op. Zo schreef recensent voor het AD Angela de Jong: "De tv-presentator (...) heeft ineens zijn plek gevonden. En wel in maatschappelijk betrokken reality, waarin hij registreert, participeert, zich verwondert of opwindt, raakt en zich laat raken om ongegeneerd zijn tranen de vrije loop te laten voor de camera. Dat is Beau op zijn best."

En dat is hij ook in het programma Beau Five Days Inside, waarvoor hij gisteravond de Gouden Televizier-Ring won. In het programma bezocht hij verschillende instellingen in Nederland, zoals een brandwondencentrum, een tbs-kliniek, een hospice en een bejaardentehuis voor verslaafden. In een instelling bracht hij vijf dagen door om erachter te komen hoe het is om daar te wonen. "Ook dit is een ontroerend programma. Hij laat veel van zichzelf zien en dat hij het belangrijk vindt", zegt Fortuin.

Ik wachtte af en zag toen Beau's bescheidenheid. De stap opzij.

Arjen Fortuin, tv-recensent

In het begin moest Fortuin er nog even aan wennen, zegt hij. "Ik wachtte af en zag toen de bescheidenheid. De stap opzij. Het deed iets met hem. Hij durfde gevoelens te laten zien."

Dat is inderdaad Beau op zijn best, zegt Fortuin. "Hij zal zo door blijven gaan. Hij heeft inmiddels al een televisiecarrière van 20 jaar achter de rug. Dan weet je wat je wil. En wat je kan." Ook De Jong kijkt reikhalzend uit naar nieuwe afleveringen van Five Days Inside en andere soortgelijke programma's, schrijft ze in haar column. "Met als ultieme bekroning die andere plek die nadrukkelijk lonkt sinds vorige zomer: een eigen latenight-talkshow."

STER reclame