Het HPV-vaccin ANP

Ben je als jongere niet of onvolledig gevaccineerd? Grote kans dat je binnenkort gecontacteerd wordt door een arts. Jeugdartsen gaan deze jongeren oproepen om het besluit van de ouders om niet te vaccineren te heroverwegen. Dat verklaart voorzitter Mascha Kamphuis van AJN Jeugdartsen Nederland aan KRO-NCRV-programma De Monitor. De AJN hoopt zo de dalende vaccinatiegraad een halt toe te roepen.

Het is onduidelijk hoe de AJN de jongeren wil gaan bereiken. De organisatie twijfelt over een oproep via direct contact of een publiekscampagne. "Laten we vooral ook aan jongeren vragen wat zij zelf een goede manier vinden", zegt Kamphuis tegen De Monitor.

In Nederland kunnen ouders zelf beslissen of ze hun kind willen laten vaccineren. Vanaf 16 jaar oud kunnen de jongeren de keuze maken. Jongeren zouden vanaf die leeftijd een uitnodiging moeten krijgen om opnieuw het gesprek aan te gaan, zegt Kamphuis. "Als een kind anders wil dan de ouders, zou je jongeren kunnen stimuleren ze daarbij te helpen. Ook kunnen wij vervolgens met ouder en kind het gesprek voeren hoe om te gaan met een eventueel meningsverschil."

Het plan is inmiddels voorgesteld aan het ministerie van Volksgezondheid. Het RIVM en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde steunen het plan.

STER reclame