Sotheby's
NOS Nieuws

Bieder koopt versnipperd Banksy-schilderij alsnog

Versnipperd of niet, de vrouw die vorige week vrijdag het Banksy-schilderij Meisje met ballon kocht voor bijna 1,2 miljoen euro, zet de koop gewoon door. Dat meldt veilinghuis Sotheby's.

Nadat de veilingmeester zijn hamer op de lessenaar sloeg, vernietigde het schilderij zichzelf voor een verbouwereerde veilingzaal. Tergend langzaam rolde het doek door een ingebouwde papierversnipperaar voor de helft uit de lijst.

'We zijn gebanksied'

Banksy plaatste later een video op zijn Instagrampagina waarop te zien was hoe de papierversnipperaar werd ingebouwd in de lijst. De actie veroorzaakte mondiaal beroering. Kunstkenners voorspelden dat het werk daardoor waarschijnlijk alleen maar in waarde zou stijgen.

"We zijn gebanksied", zei Sotheby's hoofd van Europese kunst, Alex Branczik, na de veiling over de daad van de kunstenaar, die anoniem wil blijven en voornamelijk kunst op straat maakt.

'Liefde ligt in de prullenbank'

Na de vernietiging heeft hij Meisje met ballon hernoemd naar Liefde ligt in de prullenbak, meldt het veilinghuis. Volgens Branczik is het schilderij het eerste kunstwerk ooit dat tijdens een veiling is gecreëerd.

De koper, een Europese vrouw, zegt op de website van Sotheby's dat ze eerst gechoqueerd was toen ze haar net aangekochte doek voor haar ogen vernietigd zag worden. "Maar geleidelijk besefte ik dat ik mijn eigen stukje kunstgeschiedenis zou krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl