Een ander werk van Banksy waarop zijn iconische Girl with Balloon is afgebeeld
NOS Nieuws

Schilderij Banksy versnipperd: 'Dit kan maar één iemand bedenken'

Een werk van de Britse kunstenaar Banksy heeft zich gisteravond vlak na een veiling vernietigd. Opmerkelijk: want het was omgerekend op bijna 1,2 miljoen euro afgehamerd. Oscar van der Voorn van Go Gallery noemt het een briljante actie. "Dit kan maar één iemand bedenken."

Het schilderij, 'Meisje met ballon', werd door een telefonische bieder gekocht, maar na verkoop ging het door een soort papierversnipperaar die in de lijst ingebouwd was.

Volgens veilinghuis Sotheby gaat het om een grap van de kunstenaar. "We zijn gebanksied", zei directeur Alex Branczik. Maar Van der Voorn ziet ook een andere mogelijkheid. "Dit zou heel goed een vooropgezet plan geweest kunnen zijn. Het zou zelfs goed kunnen dat het veilinghuis wist dat iets met het schilderij zou gebeuren."

Media-actie

Bij veilinghuizen is het normaal dat de duurdere werken voor verkoop goed onderzocht worden. Het wordt uit de lijst gehaald en gecheckt op bijvoorbeeld beschadigingen. Dat het werk al in een soort papierversnipperaar onderin de lijst zit, zou dan op moeten vallen. Van der Voorn ziet de actie van Banksy als een "goede media-actie, en een mooie sneer naar de opgeblazen kunstwereld." Het doet terugdenken aan een eerder moment in zijn carrière.

In 2007, de dag nadat Sotheby's drie werken van Banksy had verkocht voor enkele tonnen, zette de kunstenaar een afbeelding op zijn site. Daarop was een veilinghuis te zien waarin mensen boden op een afbeelding met de tekst I Can't Believe You Morons Actually Buy This Shit (Ik kan niet geloven dat jullie idioten dit kopen).

Ironische daad

Banksy is een graffiti-artiest. Hij maakt kunst op straat en vindt dat zijn werk daar thuishoort, en niet in een kunstgalerie waar verzamelaars er enorme bedragen voor neertellen. In zijn werk is hij meestal anti-oorlog, anti-kapitalistisch en anti-establishment.

Ironisch is daarom dat zijn werk door deze actie voor verzamelaars waarschijnlijk nóg meer waard zal worden. "Dit is nu de beroemdste Girl with balloon, zegt Olivier Varossieau, van Vroom & Varossieau Urban Contemporary Art in het NOS Radio 1 Journaal. "Dit komt nu in de media, waardoor het dus erg gewild zal zijn. Het zal mij niet verbazen als het nu 1,5 tot 2 miljoen opbrengt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl