Een van de anti-Zwarte Pietdemonstranten Jeffrey Affriyie bij de rechtbank in Leeuwarden
NOS NieuwsAangepast

Anti-Zwarte Pietbetogers eisen schadevergoeding in blokkade-zaak

De betogers van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) hebben in de rechtbank in Leeuwarden een schadevergoeding geëist. De demonstranten zaten in de bus die in november vorig jaar werd tegengehouden op de A7. Ze zeggen dat de gebeurtenissen diepe indruk hebben gemaakt.

Het is de eerste keer dat de tegenstanders van Zwarte Piet aan het woord komen in de rechtbank. Zij vinden dat Zwarte Piet een racistische karikatuur is en moet worden afgeschaft. De afgelopen dagen was het eerst de beurt aan een deel van de 34 verdachten die op 18 november 2017 de snelweg blokkeerden. Zij noemden de anti-Zwarte Pietbetogers onruststokers.

De betogers eisen gezamenlijk een schadevergoeding van ruim 7300 euro voor de huur van de bus en schade aan het voertuig. Ze willen verder dat de verdachten een workshop volgen over diversiteit en de geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet.

De demonstranten zijn aangedaan door het agressieve gedrag van de verdachten bij de blokkade, zei de advocaat van de actiegroep. "De verdachten hebben zich agressief, onverantwoord en ronduit bedreigend gedragen."

Een van de betogers, Mitchell Esajas, vindt dat de rechtbank duidelijk moet maken dat burgers niet voor eigen rechter mogen spelen. Hij zegt dat de verdachten met "gebalde vuisten op de bus af kwamen". Na de gebeurtenissen had hij naar eigen zeggen last van concentratieproblemen en kon hij zijn werk niet goed doen.

'Omgekeerde wereld'

De advocaat van KOZP zei verder dat zijn cliënten zich hebben gestoord aan de houding van de verdachten. "Ze presenteren de blokkade als een onschuldige actie die geen schade heeft aangericht." Betoger Esajas zei dat de actie ruim van tevoren was gepland. Een andere actievoerder, Jerry Afriyie, sprak van georganiseerde misdaad.

Volgens verdachte Jenny Douwes, die door het Openbaar Ministerie wordt gezien als initiatiefnemer van de blokkade, wilden tegenstanders van Zwarte Piet "rotzooi komen trappen tussen de kinderen". Ze zei vanochtend in de rechtbank dat haar oproep tot een blokkade bedoeld was als ludieke actie.

Esajas zegt dat Douwes de feiten verdraait. Ook het optreden van de politie is in het verkeerde keelgat geschoten van de anti-Zwarte Piet-demonstranten. Agenten zouden "amicaal" zijn omgegaan met de verdachten. De inzittenden van de bus die werd tegengehouden zouden zijn genegeerd of zijn aangesproken als ze uit het voertuig stapten. "Dat kwam op mijn cliënten over als de omgekeerde wereld", zegt de advocaat van KOZP.

Geen Twitter

Actievoerders Esajas en Afriyie gebruikten hun spreektijd ook om duidelijk te maken waarom ze tegen Zwarte Piet zijn en actievoeren bij de jaarlijkse intocht van Sinterklaas. "Al onze protesten zijn veilig voor kinderen", zei Afriyie. "Wat is er onveilig aan in een T-shirt staan en je mening geven?"

Eerder op de ochtend was commotie ontstaan in de rechtbank, omdat een van de KOZP-activisten zijn laptop in de zaal mocht gebruiken, terwijl de andere aanwezigen gesommeerd werd de telefoon uit te zetten. "Dat is meten met twee maten", vond de advocaat van de verdachten. Bij het vervolg van de zaak mogen de betogers hun telefoons en laptop niet meer gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl