AFP

De zuidelijke staten Florida en Georgia in de VS zijn getroffen door een zware orkaan. Ongeveer 600.000 huishoudens zitten door orkaan Michael zonder stroom. Windsnelheden oplopend tot 250 kilometer per uur lieten een spoor van vernieling achter.

In Florida overleed een man toen zijn huis werd geraakt door een omgevallen boom. In Georgia kwam een 11-jarig meisje om het leven nadat een carport op haar woning was terechtgekomen, melden Amerikaanse media. Hulpdiensten arriveerden pas toen het donker was. Ze konden de plek niet eerder bereiken door elektriciteitskabels en bomen die over de weg lagen.

Michael is de eerste categorie 4-orkaan die het noordwesten van Florida heeft getroffen sinds de metingen begonnen in 1851. Hij kwam gisteravond aan land. De orkaan is inmiddels afgezwakt tot een tropische storm, met windsnelheden tot zo'n 130 kilometer per uur. Michael trekt nu noordwaarts over Georgia, richting South Carolina.

Bewoners vertellen over hoe de orkaan huishield:

'Je hoorde alle bomen kraken en breken'

De ravage is in Florida het grootst. Door overstromingen kwamen sommige wijken onder water te staan. De wind vernielde woningen en ontwortelde bomen. "Overal liggen stukken van huizen", zegt Patricia Mulligan in het zwaar getroffen kustplaatsje Mexico Beach tegen The New York Times.

Haar dochter Tessa Talarico maakte een video van de schade en plaatste het filmpje op Twitter:

Transformatorkasten en elektriciteitskabels begaven het massaal, waardoor in Florida zo'n 325.000 huishoudens geen elektriciteit meer hebben. In buurstaat Georgia zitten nog eens ruim 270.000 huishoudens zonder stroom.

Ruim 375.000 mensen waren door de overheid opgeroepen om te vertrekken. Het is nog onduidelijk hoeveel inwoners dat is gelukt. Duizenden zochten onderdak in schuilkelders.

Slechts twee orkanen die het vasteland bereikten waren ooit sterker qua luchtdruk dan Michael: Camille in 1969 en een storm zonder naam in 1935.

STER reclame