Orkaan Michael bij Florida, eerste beelden laten flinke schade zien
De eerste beelden van orkaan Michael laten flinke schade zien in Florida. De orkaan bereikte gisteravond het vasteland met windsnelheden tot 250 kilometer per uur. In Mexico Beach, zo'n 30 kilometer van Panama City, stroomt het water door de straten en zijn bomen omgevallen.
Volgens de Amerikaanse politie is er een man omgekomen doordat een boom op zijn huis in Greensboro viel. De orkaan was eerder vandaag een orkaan in de vierde categorie, de op een na zwaarste categorie. Aan land werd dat eerst categorie 3, later schaalde dat af naar categorie 2. Inmiddels is Michael bij in Albany, Georgia, en zijn de windsnelheden afgenomen tot ongeveer 110 kilometer per uur.
Gevreesd wordt voor de gevolgen van de orkaan, zowel door de wind als de regen. In sommige gebieden wordt meer dan 30 centimeter regen verwacht. De staten Alabama, Florida, Georgia, North Carolina en South Carolina hebben de noodtoestand afgekondigd.
Dat het flink kan spoken, blijkt uit de eerste beelden:
Michael ging in veertig uur tijd van een tropische storm naar orkaan. Michael wordt mogelijk de zwaarste orkaan die het noordwesten van Florida sinds het begin van de metingen in 1851 getroffen heeft. "We hebben geen andere orkanen van deze kracht kunnen vinden", meldde gouverneur Rick Scott vandaag. "Dit is helaas een historische en levensbedreigende situatie."
Zonder stroom
De autoriteiten hebben 375.000 mensen opgeroepen te vertrekken. Lang niet iedereen heeft daar gehoor aan gegeven. Mensen die niet zijn weggegaan, hebben in onder meer scholen een schuilplaats gevonden.
Er wordt gevreesd voor veel schade. De Amerikaanse rampenbestrijdingsdienst FEMA heeft 3000 medewerkers ingezet. Het leger heeft honderden militairen ingezet. De directeur van het Amerikaanse orkaancentrum vreest dat sommige gebieden weken zonder stroom komen te zitten, doordat bomen door de harde wind op elektriciteitskabels vallen.
Voordat orkaan Michael aan land kwam, maande gouverneur Scott bewoners een veilig heenkomen te zoeken:
NOS-weerman Peter Kuipers Munneke zegt dat er gelijkenissen te zien zijn met de vorige orkaan, Florence. Die kwam halverwege september aan land aan de oostkust van de VS. "Deze orkaan komt weer aan land in een gebied met een kustdelta. Een laag liggend gebied met rivierdelta's en een moeras. Het kan best zijn dat er opnieuw veel overlast komt door overvloedige regenval."
Volgens Kuipers Munneke is de watertemperatuur voor de orkaan ideaal. "Het kan snel gaan als de zeewatertemperatuur heel hoog is. In de Golf van Mexico is het water meer dan 29 graden. Orkanen beginnen te ontstaan vanaf 27 graden. Het is nu dus flink warmer, en daardoor kan de orkaan ook snel in kracht toenemen." Naar verwachting neemt de orkaan boven land ook weer snel in kracht af.
Bekijk de huidige locatie van orkaan Michael: