Bloemen voor Orlando op de plek waar hij in het water werd gevonden ANP
NOS Nieuws Binnenland Aangepast

OM vervolgt 27-jarige Hagenaar om dood Orlando

Het Openbaar Ministerie vervolgt een 27-jarige man uit Den Haag vanwege betrokkenheid bij de dood van Orlando Boldewijn. De man was al eerder verdachte in de zaak, maar werd na een paar dagen weer vrijgelaten. Hij bleef al die tijd wel verdachte. Het OM verdenkt hem van mishandeling met de dood tot gevolg, dood door schuld en het nalaten om hulp te verlenen.

De 17-jarige Orlando had op zondag 18 februari twee keer afgesproken met mannen via de homo-datingapp Grindr, iets wat hij vaker deed. Na de laatste date, met een man van 20 uit Den Haag, kwam Orlando niet meer thuis. Die date zei dat hij Orlando na hun afspraak had afgezet op de Böttgerwater in Den Haag.

Duikers zochten een week later in het water in de Haagse wijk Ypenburg, in de buurt van de plek waar Orlando voor het laatst werd gezien. Diezelfde avond werd het lichaam van de jongen in het water gevonden.

Geen doodsoorzaak

Volgens het Openbaar Ministerie kan op basis van onderzoek niet worden vastgesteld dat Orlando door geweld om het leven is gekomen. Het onderzoek aan het lichaam heeft geen doodsoorzaak opgeleverd en ook uit andere onderzoeksresultaten kan niet worden afgeleid dat er sprake was van moord of doodslag.

Wel is volgens het OM gebleken dat de nu opgepakte Hagenaar Orlando in de nacht van 18 op 19 februari in het water heeft zien liggen en geen alarm heeft geslagen.

De familie van Orlando vindt het terecht dat de verdachte wordt vervolgd. Volgens hun advocaat, Sébas Diekstra, hebben de nabestaanden het gevoel dat zo veel mogelijk is geprobeerd de waarheid te achterhalen.

STER reclame