Drugsafval wordt afgevoerd Omroep Gelderland

In Nijmegen en Heumen ligt een spoor drugsafval van kilometerslang, dat gisteravond uit een busje is gelekt. Burgemeester Bruls van Nijmegen zegt dat het om een bijzondere situatie gaat. Schoonmaken van het 9 kilometer lange spoor duurt lang en de kosten lopen bovendien op.

Wat de samenstelling van het afval is, is nog onduidelijk; het gaat om een onbekend zuur. De Veiligheidsregio waarschuwt om na aanraking met de stof te spoelen, omdat het zuur een brandend gevoel op de huid kan veroorzaken.

De brandweer zaagde de kleine vrachtwagen open:

Busje met drugsafval achtergelaten in woonwijk

Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers. Hondenbezitters moeten ook oppassen dat hun dieren er niet doorheen lopen. Auto's die door het spoor rijden, kunnen beschadigd raken. Het drugsafval veroorzaakt veel stankoverlast. De geur is niet gevaarlijk.

4500 liter

De kleine vrachtwagen stond aan de 61e straat van de wijk Weezenhof. Daarin zijn vaten aangetroffen waar zo'n 4500 liter afval in kan. Een groot deel was leeg.

De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid meldt dat het lastig is om het wegdek schoon te maken. Vannacht zijn er schrobwagens gebruikt, maar die bleken weinig te kunnen uitrichten. Daarom zijn er nu waterwagens ingezet. Die moeten het wegdek spoelen. Een aantal wegen is nog afgesloten, schrijft Omroep Gelderland.

Unieke situatie

Burgemeester Bruls zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat er vaker drugsafval in de regio aangetroffen wordt. "Dat gebeurt ook wel op plaatsen waar mensen wonen. Maar dit hebben we nog niet eerder meegemaakt. Zo'n lang spoor is echt uniek." Ook waarschuwt hij voor de kosten die dit met zich meebrengt.

De politie doet onderzoek naar de daders, zegt Bruls. Er zouden gisteravond twee mannen zijn weggerend. De politie vraagt om dashcambeelden waarop de vrachtwagen te zien is.

Schandalig

Minister Grapperhaus van Justitie noemt het schandalig en gevaarlijk dat er drugsafval wordt gedumpt in woonbuurten. Bestrijding van dit soort criminaliteit heeft volgens hem de hoogste prioriteit. "Dit moet uit de wereld."

Hij roept burgers op om naar de politie te stappen als ze iets verdachts zien. Verder wil hij extra mensen en middelen vrijmaken voor het aanpakken van de synthetische drugsproductie.

Eindhoven

Afgelopen weekend werden er in een woonwijk in Eindhoven ook al vrachtwagens met drugsafval gedumpt. Een van de vrachtwagens werd daarbij in brand gestoken, waar een gevaarlijk zoutzuurgas bij vrij kwam.

Burgemeester Jorritsma reageerde toen geschokt en zei dat hij de strijd wil aangaan met de mensen die dit doen. "Dit is dagelijks werk en dat is ook het frustrerende. Het is dweilen met de kraan open. Daar maak ik me ernstige zorgen over."

NOS op 3 dook eerder dit jaar in de wereld van het drugsafval om uit te zoeken welke wereld schuil gaat achter de dumping. Bekijk hier de korte documentaire:

STER reclame