NOS Nieuws

Gevaarlijk zoutzuur vrij bij brand in lading drugsafval in woonwijk Eindhoven

Bij een brand in een vrachtwagen met drugsafval is vannacht in Eindhoven zeer gevaarlijk zoutzuurgas vrijgekomen. Deze gassen kunnen levensgevaarlijke situaties veroorzaken. De brandweer houdt voortdurend een slang met water op de vrachtwagen gericht, zodat het gas niet weg kan drijven. De politie zegt dat de vrachtwagen vol chemicaliën met opzet in brand is gezet.

Voertuig vol drugsafval uitgebrand midden in woonwijk Eindhoven

Het uitgebrande voertuig staat naast een appartementencomplex midden in een woonwijk. Twaalf woningen zijn vannacht ontruimd. De ongeveer twintig bewoners zijn opgevangen in een buurthuis en mogen nog niet naar huis. Ze schrokken vannacht wakker van knallen en zagen metershoge vlammen.

Een van de bewoners filmde het vanuit zijn huis:

Twee ruiten van het appartementencomplex sneuvelden door de hitte die vrij kwam.

De vrachtwagen is uitgebrand. In de laadruimte zijn duidelijk vaten zichtbaar. "Er zijn resten te zien van tonnen, filters en verwarmingselementen", vertelt verslaggever Imke van de Laar van Omroep Brabant.

Het voertuig staat nog steeds in de Offenbachlaan in het zuidwesten van Eindhoven. Voor de geëvacueerde bewoners wordt tijdelijke opvang geregeld. Ze kunnen volgens de brandweer op zijn vroegst aan het eind van de middag weer terug naar huis.

Volgens de politie werd in dezelfde straat gisteravond ook al een vrachtwagen met drugsafval ontdekt. Dat gebeurde op zo'n 200 meter van de plek waar de brand werd gesticht. Die vrachtwagen stond niet in brand, maar uit het voertuig lekten wel chemicaliën. De vrachtwagens stonden dus dicht bij elkaar in de buurt. De politie vermoedt een verband tussen beide zaken.

De vrachtwagen zat vol met chemicaliën en staat vlakbij een flat

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft geschokt gereageerd op de brand in de woonwijk. Hij heeft geen goed woord over voor de mensen die de vrachtwagen met drugsafval in brand gestoken hebben.

"Dit is schandalig. Het had een explosie kunnen veroorzaken! Zaterdagavond stond hier vlakbij ook al zo'n busje met chemicaliën, waarvan de stoffen in het riool lekten. Dit is levensgevaarlijk", zegt Jorritsma tegen Omroep Brabant. Hij spreekt van nietsontziende daders. "Ze hebben geen benul van wat ze hun medemens aandoen."

Jorritsma heeft vanmorgen contact gehad met de minister. De burgemeester benadrukt dat hij de strijd wil aangaan met de mensen die dit doen. "Dit is dagelijks werk en dat is ook het frustrerende. Het is dweilen met de kraan open. Daar maak ik me ernstige zorgen over."

Onacceptabel

Politiechef Frans Heeres sluit zich bij de woorden van Jorritsma aan. "De brutaliteit van deze criminelen is onacceptabel. Wij zullen er alles aan doen om ze te pakken", zegt Heeres.

De politie spreekt van een zeer ernstige zaak die grote gevolgen had kunnen hebben. "Iedereen die meer weet, roepen wij op om contact met ons op te nemen."

NOS op 3 dook in de wereld van het drugsafval om uit te zoeken welke wereld schuilgaat achter de vaten. Bekijk hier de shortdoc over deze zoektocht:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl