Oranje vol vertrouwen, maar Denemarken gelooft er ook nog in

Het ging er ontspannen aan toe op de laatste training van de Nederlandse voetbalsters voor de belangrijke play-offwedstrijd tegen Denemarken. Er werd gelachen en gedold. Maar vanavond zal dat anders zijn. "We zullen vanaf de allereerste seconde tot aan het eindsignaal superscherp moeten zijn om deze wedstrijd over de streep te trekken", sprak bondscoach Sarina Wiegman.

Oranje verdedigt om 18.00 uur in Viborg de 2-0 overwinning van vrijdag in Breda. Slagen de voetbalsters daarin, dan volgt nog de finale van de play-offs tegen België of Zwitserland, met als inzet een plaats op het WK in 2019. Nederland heeft een prima uitgangspositie, maar ook de Deense voetbalsters zeggen er alle vertrouwen in te hebben dat ze het tij nog kunnen keren.

"Ze willen hun laatste kans grijpen, dus natuurlijk zeggen de Deense speelsters dat", stelt Wiegman. "Maar ik denk dat ze ook een beetje bang zijn voor ons. Als ze vol op de aanval spelen, zijn ze achterin kwetsbaar. En dan zijn wij vrij gevaarlijk."

Middenvelder Daniëlle van de Donk sluit zich daarbij aan. "Ze moeten ook wel iets van geloof hebben. Het is ook maar 2-0 en dat kan altijd worden rechtgezet in negentig minuten. Denemarken zal er vol voor gaan, maar daardoor laten ze misschien ruimtes liggen, zodat wij goed kunnen counteren. Ik hoop op een vroeg doelpuntje van ons. Dan zitten we wel goed."

Wakker geschud in Noorwegen

Voorzichtigheid blijft echter geboden. Een maand geleden had Oranje in de laatste groepswedstrijd van de WK-kwalificatie tegen Noorwegen aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen. Maar Nederland verloor met 2-1 en werd veroordeeld tot de play-offs. Het was een collectieve off-day, stellen de speelsters nu.

Lineth Beerensteyn kopt de 1-0 binnen in het eerste duel met Denemarken ANP

"Ik was er enorm ziek van, enorm teleurgesteld", aldus Van de Donk. "Maar afgelopen vrijdag hebben we weer laten zien wie we zijn. Noorwegen heeft ons wakker geschud. Misschien hadden we dat ook wel even nodig. We hebben nu laten zien dat we heel graag naar het WK willen."

Ook Lineth Beerensteyn, vrijdag in de spits de vervangster van de niet geheel fitte Vivianne Miedema, heeft er vertrouwen in. "We hebben vrijdag laten zien dat de wedstrijd in Noorwegen eigenlijk een misverstand was en dat we op het WK thuishoren. We klappen er vanavond gewoon bovenop. En als we doen waar we goed in zijn, heb ik er alle vertrouwen in dat we met de overwinning naar huis gaan."

Op niveau

Bondscoach Wiegman is niet bang dat haar speelsters het vanavond net als tegen Noorwegen op het beslissende moment laten afweten. "Tegen de Noren hebben we onder ons niveau gespeeld. En afgelopen vrijdag op ons niveau. Dat is vanavond weer de norm. Mijn gevoel is dat we een topwedstrijd gaan spelen en de kwaliteit leveren die we vrijdag ook hebben geleverd. Het kan nog ietsje beter en daar gaan we voor."

STER reclame