NOS NieuwsAangepast

Bulgaarse tv-presentator vermoord

In Bulgarije is een 30-jarige journalist vermoord. Ze was presentator van een actualiteitenprogramma en van lifestyle-programma's op tv. Het lichaam van Viktoria Marinova werd gevonden op de oever van de Donau in haar woonplaats Roese.

Ze zou ernstig zijn mishandeld, verkracht en gewurgd. De recherche zegt dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat Marinova's dood gerelateerd is aan haar werk. Ze is de derde journalist in een jaar tijd die in de EU is vermoord.

Bedreigd

Marinova was presentator bij de regionale televisiezender TVN. In haar nieuwe tv-programma, waarin ze actualiteiten behandelde, had ze onlangs twee journalisten te gast die onderzoek doen naar fraude met EU-fondsen. Ze onderzochten de vernietiging van documenten over corruptie met Europese aanbestedingen.

De twee journalisten werden enige tijd vermist bij de stad Radomir. Later bleek dat ze korte tijd vast hebben gezeten.

Reacties

Minister Blok van Buitenlandse Zaken reageerde op Twitter: "Geschokt door het bericht dat de Bulgaarse journalist Victoria Marinova wreed is vermoord. We moeten de persvrijheid en het recht gezamenlijk te allen tijde hooghouden, onvoorwaardelijk."

Ook Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, reageerde. "Geschokt door de afschuwelijke moord op Victoria Marinova. Weer sneuvelt een moedig journalist in de strijd voor de waarheid en tegen corruptie", twittert hij. "De verantwoordelijken moeten door de Bulgaarse autoriteiten voor de rechter worden gebracht."

Eind februari werd de Slowaakse onderzoeksjournalist Jan Kuciak doodgeschoten, samen met zijn vriendin. En op Malta kwam bijna een jaar geleden de journalist Daphne Caruana Galizia om het leven toen een bom onder haar auto ontplofte. Ook deze journalisten deden onderzoek naar corruptieschandalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl