Buitenspeler Idrissi geeft AZ kleur: 'Ik ben minder speels geworden'

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Idrissi: 'Ik ben volwassener geworden en zekerder aan de bal'

Met het vertrek van Alireza Jahanbakhsh naar Brighton verloor AZ deze zomer 21 goals, 12 assists en nog veel meer dribbels en acties over de rechterflank.

De topscorer van de eredivisie en smaakmaker van de Alkmaarders mag dan vertrokken zijn, Oussama Idrissi laat dit seizoen zien dat ook hij de show kan stelen. Aan de linkerkant, wel te verstaan. Geen speler zorgt voor zo veel creativiteit en snelheid in de aanval van AZ als de 22-jarige buitenspeler.

Met zeven goals uit tien wedstrijden is hij momenteel clubtopscorer. "Toen ik als jonge jongen naar voetbal keek, viel de speler die de meeste goals maakte altijd op. Of iemand die mooie acties maakt in de wedstrijden. Dat blijft je bij."

De wedstrijd Ajax-AZ wordt zondag om 16.45 uur gespeeld in de Johan Cruijff Arena. Het duel is te volgen op NOS.nl via een liveblog en op Radio 1 bij Langs de Lijn.

's Avonds, om 19.00 uur, is een uitgebreide samenvatting te zien in Studio Sport Eredivisie.

Idrissi verhuisde ruim een half jaar geleden in de winterstop van FC Groningen naar AZ. "Ik ben veel volwassener geworden, als mens maar ook als voetballer", schetst hij zijn ontwikkeling. "Ik ben een veel stabielere factor geworden, ook veel sneller. Ik heb mijn rendement, denk ik, omhoog gebracht."

Idrissi praat zelfverzekerd en kent zijn kwaliteiten. "Ik ben minder speels geworden. Ze kunnen letterlijk op me bouwen. Ik ben veel zekerder aan de bal, herken dingen sneller in het veld."

Ik kan me best voorstellen dat mensen zich afvragen waarom ik niet echt een duidelijk antwoord geef.

Kiest Oussama Idrissi voor Nederland of Marokko?

"Dat komt omdat je hard traint en het niveau hoog is. Je herkent situaties en daar moet je oplossingen voor hebben. Daarin wordt je volwassener."

Ondanks het goede spel van Idrissi draait AZ de laatste weken bij lange na niet zo geolied als vorig seizoen. De laatste vijf competitieduels leverden maar één zege op. De uitwedstrijd tegen Ajax komt wat dat betreft niet op een geschikt moment.

Oussama Idrissi ANP

Wat is het strijdplan? "Vol gas geven, zoals elke wedstrijd", zegt Idrissi, "Onverstoorbaar doen wat je op voorhand wil doen. Natuurlijk is Ajax goed. Maar je moet een tactisch plan hebben en dat de hele wedstrijd volhouden."

Oranje of Leeuwen van de Atlas?

Idrissi is door bondscoach Erwin van de Looi opgeroepen voor Jong Oranje, net als vorige maand. Mocht er ooit een uitnodiging komen voor het grote Oranje, staat Idrissi voor de keuze: Nederland of Marokko?

Idrissi (r), eind vorig jaar bij Jong Oranje ProShots

"Ik ben er niet 100 procent mee bezig. Ik kan me best voorstellen dat mensen zich afvragen waarom ik niet echt een duidelijk antwoord geef. Ik ben vooral bezig met mijn eigen ontwikkeling binnen de club. Ik wil stappen maken en uiteindelijk zal het zich uitwijzen waar ik ga spelen."

"Maar ik vind het belangrijker om in aanmerking te komen. Vanaf daar ga je keuzes maken en kan ik er gedurfde uitspraken over doen."

STER Reclame