De spelers van AZ balen van de late gelijkmaker van PEC Zwolle

AZ geeft zege uit handen in recordduel Van den Brom

John van den Brom heeft zijn 182ste wedstrijd als trainer van AZ niet met een zege kunnen opluisteren. Tegen PEC Zwolle begon AZ prima, maar zakte na de 1-1 van Vito van Crooij door het ijs.

Omdat ook PEC Zwolle niet overtuigde, bleef het bij een puntendeling: 2-2.

Goede start

AZ was in de eerste helft heer en meester, in het zadel geholpen door een vroege voorsprong. Na tien minuten schoot Oussama Idrissi op aangeven van Thomas Ouwejan al raak.

PEC Zwolle had niet veel in de melk te brokkelen, maar kwam toch uit het niets op gelijke hoogte. Vito van Crooij profiteerde van defensief geklungel van Ron Vlaar en Jonas Svensson: 1-1.

De Alkmaarders leken even in de war en mochten van geluk spreken dat Mike van Duijnen kort na de gelijkmaker de bal op de paal schoot.

Zian Flemming na de late gelijkmaker tegen AZ
    Guus Til teleurgesteld na het duel met PEC Zwolle
    Vito van Crooij viert zijn gelijkmaker tegen AZ
    Ron Vlaar baalt na de tegentreffer van Vito van Crooij

Tien minuten na rust greep AZ-coach John van den Brom in. Met een dubbele wissel bracht hij Adam Maher en Mats Seuntjens in het veld voor Ron Vlaar en Bjørn Johnsen.

Veel haalde het niet uit. Sterker, het niveau van de Alkmaarders zakte steeds verder weg en PEC beperkte zich tot tegenhouden.

Toch kreeg AZ nog een paar kansen. De grootste kans was voor Guus Til, die een voorzet van Ouwejan voor open doel kon inkoppen. De AZ-aanvoerder kreeg zijn hoofd echter niet goed tegen de bal.

Cadeautje

Toch zorgde uitgerekend Til voor opluchting, al hoefde hij daar zelf niet veel voor te doen. Oud-AZ'er Thomas Lam hield een voorzet van Svensson tegen voordat zijn doelman Mickey van der Hart de bal kon oprapen. Til wist wel raad met het cadeautje.

De thuisploeg leek het duel met de onmachtige Zwollenaren eenvoudig uit te spelen, totdat invaller Zian Flemming opeens voor Marco Bizot opdook en alsnog de 2-2 op het scorebord zette.

Record Van den Brom

En zo kreeg Van den Brom niet waarop hij hoopte in de wedstrijd waarin hij een bijzonder clubrecord op zijn naam schreef. Na vandaag is hij de trainer met de meeste eredivisiewedstrijden namens AZ achter zijn naam.