Guardiola inspireerde Tadic om teamgevoel bij Ajax te verbeteren

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Tadic keek naar Guardiola: 'Doelpunten moeten we samen vieren'

Het is een mysterie dit seizoen bij Ajax: het grote contrast tussen Europese en eredivisiewedstrijden. Na de knappe prestatie tegen Bayern München in de Champions League (1-1) was het opnieuw een thema.

De Amsterdammers speelden dit seizoen al acht wedstrijden in Europa en die waren eigenlijk allemaal overtuigend. Niet één duel werd verloren. In de zeven competitieduels verspeelde Ajax vijf punten, waardoor de ploeg al in een vroeg stadium veroordeeld is tot een achtervolgingsrace op koploper PSV.

"Het is normaal dat je meer gemotiveerd bent tegen Bayern dan tegen andere teams", vertelt Dusan Tadic. "Maar we moeten ervoor zorgen dat het dichter bij elkaar komt, dat we meer gemotiveerd zijn voor de eredivisie. Anders wordt het moeilijk om kampioen te worden. Het is lastig te verklaren. Het zit in je hoofd. We moeten er echt aan werken. Alleen dan kunnen we prijzen winnen."

Manchester City als voorbeeld

Volgens de 29-jarige Tadic is de saamhorigheid een belangrijk onderdeel in dat proces. De Servisch international valt dit seizoen op door na een doelpunt iedereen bij elkaar te roepen. "Dat is heel belangrijk. Met het vieren van een doelpunt laat je zien dat je het samen doet. Het is noodzakelijk om samen een doelpunt te vieren, vind ik."

Manchester City-spelers vieren het doelpunt van Sergio Agüero tegen Brighton and Hove Albion AFP

"Ik heb gehoord hoe Josep Guardiola dat heeft gedaan. Het eerste wat hij veranderde bij Manchester City was de saamhorigheid. Hij liet de spelers een video zien waarin zij aan het juichen waren. Een paar spelers vierden het daar, een paar anderen ergens anders. Ze waren het doelpunt niet als een team aan het vieren. Guardiola zei toen: 'Ik wil dat niet meer zien. Ik wil dat we samen het doelpunt vieren.' Ik denk ook dat het heel belangrijk is om dat te doen. Je krijgt dan een teamspirit. En dat is heel belangrijk om duels te winnen."

Inmiddels lijkt het een automatisme te zijn, al moet Tadic nog steeds af en toe ingrijpen. Lachend: "Soms zijn de spelers ver weg en dan moet je ze even roepen om het samen te vieren. Soms is dat nodig."

Tadic heeft een ritueel voor iedere wedstrijd. Hij gaat na de opwarming altijd als laatste Ajacied naar de kleedkamer. Maar hij laat weten dat we daar niets achter moeten zoeken. "Dat is echt voor mijzelf. Ik doe een paar extra dingen. Dat heeft geen speciale reden. Een iets langere warming-up. Het is puur voor het gevoel. Het is geen bijgeloof."

Dat Tadic afgelopen zomer de overstap maakte van Southampton naar Ajax was opvallend, maar trainer Erik ten Hag laat weten dat er al in een heel vroeg stadium contact was gelegd. "We hebben Dusan mede om die reden bij de club gehaald en ik heb hem daarom ook tweede aanvoerder gemaakt", vertelt de oefenmeester, die bij Bayern München met Guardiola heeft gewerkt.

Totale kleedkamer

"Ik heb wel een aantal dingen van Guardiola geleerd", vervolgt Ten Hag. "Het mentale gedeelte en de teambuilding zijn ontzettend belangrijk. Het gaat niet alleen om de eerste elf, maar om de totale kleedkamer. Iedereen erbij betrekken. Ik zie dat nu zeker terug. Buiten het veld, maar ook op het veld. Ik zie hoe de bank reageert als we scoren. Dat is fantastisch. Ik zie hoe André Onana reageert bij de tegengoal naar zijn teamgenoten. Ik zie hoe Matthijs de Ligt als een echte persoonlijkheid verbaal optreedt. Dat zijn kleine dingen..."

Ten Hag stipt nog een voorbeeld aan. Een moment met Javier Martínez van afgelopen dinsdag. Er stormden zes Ajacieden op de scheidsrechter af na een overtreding van de Bayern-middenvelder. Martínez kreeg alsnog een gele kaart.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ten Hag gunt spelersgroep stapavondje in München: 'Er zijn geen boetes uitgedeeld'

"Dat zijn details, maar die zijn wel heel bepalend in met name grote wedstrijden", vertelt Ten Hag, die dat in de wedstrijd tegen PSV (3-0 nederlaag) niet zag bij zijn ploeg. "Spelers moeten dat soort momenten inlezen en aangrijpen om de toon te zetten. In het verleden, bijvoorbeeld tegen PSV, hebben we het daar laten liggen, dus dat hebben ze goed omgezet. Het duidt op een bepaalde groei naar volwassenheid. Als je daar met vijf of zes spelers optreedt, krijg je uitstraling. Je straalt onoverwinnelijkheid uit."

Aanvoerder Tadic

Tadic is een van de spelers die het voortouw neemt. Toen Matthijs de Ligt geblesseerd raakte, werd Tadic de aanvoerder. En dus niet Lasse Schöne, Daley Blind of Klaas-Jan Huntelaar.

"Het is een grote eer om aanvoerder te zijn. Het is mogelijk een droom voor elke speler. Maar je hebt niet altijd de band om je arm nodig om een aanvoerder te zijn. Wij hebben veel leiders in het team, met Daley, Lasse, Klaas-Jan en ik. En ook met Matthijs, al is hij wel veel jonger dan ik. Er zijn veel ervaren spelers. Het maakt in principe niet zo veel uit wie de aanvoerder is."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

16 maart 2014: Tadic schiet Twente in extremis langs AZ

Ajax moet er nu voor zorgen dat het de wedstrijd tegen AZ net zo benadert als die tegen Bayern München. "Dat moet gewoon. Geconcentreerd, gemotiveerd en gedreven moeten we zijn. Het is een mooie test. Kwaliteit is er wel. Mentaal moeten we sterk zijn", aldus Tadic, die nog wel een mooie herinnering heeft aan een wedstrijd tegen AZ. In 2014 maakte hij voor FC Twente in de 93ste minuut de beslissende 2-1.

"Ja, dat weet ik nog. Ik hoop dat het weer gebeurt", zegt Tadic met een lach, om daar snel aan toe te voegen: "Niet weer in de laatste minuut, maar al eerder in de wedstrijd."

De wedstrijd Ajax-AZ wordt zondag om 16.45 uur gespeeld in de Johan Cruijff Arena. Het duel is te volgen op NOS.nl via een liveblog en op Radio 1 bij Langs de Lijn. 's Avonds, om 19.00 uur, is er een uitgebreide samenvatting de zien in Studio Sport Eredivisie.

STER Reclame