Hakim Ziyech en Dusan Tadic

Imponerend Ajax vergeet te winnen in München

Ajax heeft een meer dan verdiend punt overgehouden aan het Champions League-duel met Bayern München. In Zuid-Duitsland werd het 1-1 en daar mocht de thuisploeg nog het meest blij mee zijn.

In grote delen van de wedstrijd waren de Amsterdammers de betere ploeg, maar ze misten een paar opgelegde kansen om de avond nog mooier te maken.

Erik ten Hag liet Maximilian Wöber en Donny van de Beek starten. Daley Blind schoof door naar de positie van de geblesseerde Frenkie de Jong en Dusan Tadic fungeerde als valse spits, waardoor er geen plek was voor Klaas-Jan Huntelaar of Kasper Dolberg.

Robben geeft meteen gas

Bayern München begon getergd aan het duel, na slechts één punt behaald te hebben in twee competitiewedstrijden. Een bedrijvige Arjen Robben toonde zich weer van zijn beste kant en zag na drie minuten zijn schot gekeerd worden door André Onana.

Een minuut later bediende Robben de geheel vrijstaande Mats Hummels, die met het hoofd de 1-0 aantekende. Een vervelende avond leek in het verschiet te liggen voor Ajax.

Mats Hummels en Arjen Robben vieren de 1-0

Niets bleek minder waar, want na een kwartier spelen werd de ploeg van trainer Erik ten Hag brutaler. Na kansjes voor Tadic en Hakim Ziyech viel zelfs de 1-1.

De mee opgekomen rechtsback Noussair Mazraoui knalde op aangeven van Tadic met links raak en zorgde zo voor een Amsterdams feestje.

Ajax neemt regie over

Ajax toonde zich minimaal gelijkwaardig aan de Europese grootmacht en was in fases zelfs beter. Pal voor de pauze moest Manuel Neuer redding brengen op een afstandsschot van Ziyech.

Noussair Mazraoui loopt juichend weg na de gelijkmaker

Bayern München nam de waarschuwing van het imponerende Ajax niet ter harte, want het kroop enkele minuten na rust tot twee keer toe door het oog van de naald.

Grote kansen

Eerst verprutste Tadic een enorme kans door een voorzet van David Neres verkeerd te raken en even later pareerde Neuer met moeite een poging van Nicolás Tagliafico in tweede instantie.

Nadat Thiago namens de thuisploeg net naast had geschoten, kreeg Ajax opnieuw een enorme mogelijkheid om een op dat moment verdiende voorsprong te nemen. Van de Beek faalde in de afwerking.

Dusan Tadic baalt als een stekker na zijn gemiste kans

Robben was inmiddels gewisseld bij Bayern, dat in het laatste kwartier poogde om een afgang te voorkomen. Maar alleen de ingevallen James Rodríguez zette Andre Onana aan het werk. In blessuretijd knalde Lasse Schöne nog een vrije trap op de lat.

Ajax zal zich nog weleens achter de oren krabben over de gemiste kansen om Bayern pootje te lichten. De Duitsers lieten voor het eerst sinds eind december 2013 thuis punten liggen in de groepsfase van de Champions League.

Ajax blijft koploper

In de groep blijft Ajax aan de leiding. Bayern heeft ook vier punten. Op 23 oktober spelen de Amsterdammers thuis tegen Benfica, dat met 3-2 bij AEK Athene won.

Benfica leidde na een kwartier al met 2-0. Haris Seferovic scoorde uit de rebound en Alejandro Grimaldo kopte raak. AEK kreeg op slag van rust weer hoop na rood voor Rúben Dias en na rust herstelde Viktor Klonaridis met twee doelpunten de schade. Direct nadat Klonaridis een kans op de 3-2 gemist had, scoorde Rúben Semedo wel voor Benfica: 2-3.