Een betoger bij het Saudische consulaat in Istanbul vraagt vrijdag om de vrijlating van Khashoggi Reuters

'Turkse politie denkt dat verdwenen journalist is vermoord in consulaat'

time icon

De Turkse politie gaat ervan uit dat de prominente Saudische journalist Jamal Khashoggi is vermoord in het consulaat van Saudi-Arabië in Istanbul. Anonieme overheidsbronnen vertellen dat aan persbureau Reuters en aan The Washington Post.

"We denken dat de moord is gepland en dat het lichaam het consulaat is uitgebracht", zegt een van hen. De Saudische consul zegt tegen Reuters dat zijn land meehelpt met de zoektocht naar de journalist.

Een Turkse journalist meldt op Twitter dat de Turkse politie zondag een video zal publiceren over de zaak-Khashoggi. Ook suggereert hij dat president Erdogan er iets over zal zeggen.

Ragıp Soylu
@ragipsoylu
If all the reports are true, there must be a formal Turkish announcement. A Turkish gov spokesman today said Erdogan was scheduled to make an important announcement tomorrow
8 maanden geleden

Khashoggi wordt sinds afgelopen dinsdag vermist, nadat hij het consulaat in de Turkse stad was binnengegaan. Hij had een afspraak voor trouwpapieren. Zijn Turkse verloofde wachtte op hem, maar heeft hem niet naar buiten zien komen.

De 59-jarige Jamal Khashoggi is een van de bekendste journalisten van Saudi-Arabië en een van de weinige die kritisch durven te zijn over de machthebbers. Een jaar geleden vertrok hij naar de Verenigde Staten omdat de grond hem te heet onder de voeten werd. Hij publiceerde sindsdien vooral in The Washington Post.

Nieuwsuur-journalist Jan Eikelboom sprak in 2015 met Khashoggi. Bekijk hier zijn reportage:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hoe kijkt men in Saudi-Arabië naar IS?

STER Reclame