PSV's nieuwe technisch manager is niet bang voor hijgende makelaars

John de Jong, de nieuwe technisch manager van PSV Pro Shots

Met de aanstelling van John de Jong als opvolger van Marcel Brands heeft PSV een nieuwe technisch manager gevonden die de club al als zijn broekzak kent.

Na vijf jaar te hebben meegekeken over de schouder van zijn voorganger geldt De Jong als de ideale man om de ingezette technische koers te continueren, waarbij hij niet zal nalaten zijn eigen stempel te drukken.

De Jong (41) is voor PSV de ideale opvolger van de zowel intern als extern populaire Brands. De Hagenaar was sinds 2013 als hoofdscout de rechterhand van de naar Everton vertrokken manager en gaf in die periode zijn ogen goed de kost. Tel daarbij op dat De Jong vanaf 2008 al als scout bij PSV werkzaam was. Hij kent dus het klappen van de zweep.

Veel geleerd

"Ik heb veel geleerd van Marcel Brands, die hier in 2010 binnenkwam. Hij heeft mij de ruimte gegeven om het vak te leren kennen", aldus De Jong, die tussen 2000 en 2008 ook als speler bij PSV onder contract stond.

Een hardnekkige knieblessure maakte op 29-jarige leeftijd een abrupt einde aan zijn spelersloopbaan. De Jong, die ook voor ADO Den Haag en FC Utrecht voetbalde, vond daarna in de scouting een passende functie binnen PSV.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De Jong gaat aantal dingen anders doen dan Brands

De Jong wil de lijn van Brands grotendeels doortrekken. "Ik wil alleen misschien iets meer dan Marcel wedstrijden blijven kijken", zegt hij.

"Dat vind ik fijn. Even weg van het bureau en een vinger aan de pols houden op de spelersmarkt. Spelers bekijken en hun ontwikkeling zien, daar ligt mijn kracht. Ik zal meer onderweg zijn dan Brands."

Van Aerle: 'Logische keuze voor John'

Berry van Aerle heeft als scout lange tijd onder de vleugels van De Jong gewerkt. "De aanstelling van John is logisch, aangezien hij al een flink aantal jaren met Marcel Brands heeft meegelopen. John is een rustige en intelligente jongen die deze klus aankan", weet de voormalig international.

"Hij kan zijn verhaal goed overbrengen. Ook als er keiharde onderhandelingen gevoerd moeten worden. Hij krijgt een hoop makelaars over zich heen, maar John zal zijn mannetje staan."

Keihard onderhandelen

De Jong komt inderdaad rustig en bedachtzaam over. Is hij daadwerkelijk bestand tegen de pushende en hijgende makelaars met hun dubbele agenda's? "Keihard onderhandelen? Ja dat zit wel in me. Ik ben vijf jaar de rechterhand van Marcel Brands geweest en ik heb een groot netwerk in deze wereld opgebouwd."

Toon Gerbrands en John de Jong tijdens het trainingskamp van PSV in Zwitserland, afgelopen zomer Pro Shots

De Jong proefde afgelopen zomer als interim-manager al aan het echte werk en met succes. Zo haalde hij onder andere de veelbesproken Mexicaan Érick Gutiérrez binnen. Die transfer kwam op 29 augustus vlak voor de Champions League-wedstrijd tussen PSV en BATE Borisov tot stand.

"Het is altijd een samenwerking tussen de directie en de trainer wie we binnenhalen. Ook Gutiérrez hebben we samen binnengehaald, alleen ben ik er verantwoordelijk voor", zegt De Jong.

'De Jong lijkt op Brands'

Dat typeert De Jong volgens Van Aerle. "Net als Brands houdt John ervan om in een team te werken. Het is niet makkelijk om een workaholic als Brands op te volgen, maar John kan dat aan. Qua werkwijze zijn ze vergelijkbaar. Rustig en intelligent. Beslissingen worden altijd in groepsverband genomen, daar past John moeiteloos in."

John de Jong ziet PSV vanavond om 19.45 uur aftrappen in de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo. Het duel is live te volgen via Langs de Lijn op NPO Radio 1 en het liveblog op NOS.nl. Een samenvatting van de wedstrijd wordt vanaf 22.25 uur uitgezonden bij Studio Sport op NPO 1.

4 oktober 2003: John de Jong viert feest met Arjen Robben Pro Shots

STER Reclame