Medewerkers van Elastic zijn opgetogen als de beurs in New York wordt geopend
NOS Nieuws

Nederlands bedrijf Elastic begint met verdubbeling op New Yorkse beurs

Grote kans dat je er nog nooit van hebt gehoord, maar in New York is het momenteel een groot succes: het Nederlandse tech-bedrijf Elastic. Eerder vandaag ging het bedrijf naar de beurs. De introductieprijs van het aandeel op de New York Stock Exchange was 36 dollar, kort na de opening was het al bijna twee keer zoveel waard.

Goed nieuws voor de investeerders van het eerste uur dus, maar ook voor oprichter Steven Schuurman. Hij heeft bijna 20 procent van de aandelen in handen en die zijn nu ruim 900 miljoen dollar waard.

Elastic maakt software waarmee grote databestanden kunnen worden opgeslagen en doorzocht. "Dat is echt een uitdaging van deze tijd", legt economieverslaggever Nik Wouters uit. "Bedrijven en mensen genereren heel veel data, met alles wat ze publiceren, plaatsen en liken. En die data moeten doorzoekbaar zijn."

De software die het Nederlandse bedrijf maakt is voor iedereen gratis te downloaden. Wereldwijd gebruiken tienduizenden ontwikkelaars het. Elastic verdient geld met extra toepassingen, premium-versies en abonnementen die aan grote klanten worden verkocht.

En dat zijn niet de minste: veel bedrijven die ertoe doen in Silicon Valley (en daarbuiten) zijn klant. Facebook, Tinder, Microsoft, NASA en Netflix gebruiken de Elastic-sofware om hun data te doorzoeken. Binnen de dating-app Tinder zorgt Elastic er bijvoorbeeld voor dat mensen de juiste match krijgen. Microsoft gebruikt de software voor zoekmachine Bing.

Adyen

Het bedrijf, waar zo'n duizend mensen werken, heeft een omzet van zo'n 160 miljoen dollar, maar maakt wel verlies. Op zich is dat geen reden tot zorg bij een relatief jong bedrijf als Elastic; er gaat veel geld naar ontwikkeling en uitbreiding van het bedrijf.

Het is niet het eerste Nederlandse techbedrijf dat dit jaar naar de beurs is gegaan. Betalingsbedrijf Adyen deed dat in juni al. Ook dat aandeel was kort na de introductie het dubbele waard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl