NOS NieuwsAangepast

Aandeel Adyen na eerste beursdag al het dubbele waard

Betalingsbedrijf Adyen heeft zijn eerste dag op de beurs bijzonder succesvol afgesloten. Het aandeel kostte bij sluiting 462 euro, wat bijna een verdubbeling is ten opzichte van de introductiekoers van 240 euro.

Iets na opening van de beurs in Amsterdam schoot het aandeel al fors omhoog. Vooraf was wel duidelijk dat er grote belangstelling zou zijn "maar op zo'n groot succes had niemand gerekend", zegt beursanalist Corné van Zeijl in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Volgens Van Zeijl is het is heel moeilijk om te bepalen wat een juiste introductiekoers is: "Je wilt natuurlijk altijd een beetje aan de onderkant zitten. Om het een succes te laten zijn, moet de koers omhooggaan. Dat is in ieder geval gelukt."

Adyen verwerkt betalingen voor onder meer Facebook, Netflix en Spotify. Het is een van de snelst groeiende technologiebedrijven van Nederland. Volgens Van Zeijl is het bedrijf zo succesvol omdat het maar één systeem heeft dat bovendien heel simpel werkt. "Daarmee zijn ze veel goedkoper dan concurrenten."

Prinses Mabel

De succesvolle eerste beursdag van Adyen betekent dat iedereen met aandelen van het bedrijf een stuk rijker is. Onder die gelukkigen is, naast de oprichters, ook prinses Mabel van Oranje.

Zij behoort tot een van de eerste investeerders in het bedrijf en verkocht al een deel van haar aandelen vlak voor de beursgang, wat haar 43 miljoen euro opleverde. De aandelen die ze nu nog bezit, zijn op dit moment zo'n 160 miljoen euro waard.

De nieuwe Adyen

Volgens Van Zeijl vormt Adyen een grote inspiratie voor start-ups, die met deze beursgang zien dat een bedrijf heel snel 14 miljard euro waard kan worden. "Iedereen wil nu de nieuwe Adyen worden. Dat gaat ze niet lukken, maar het is goed om zo'n voorbeeld te hebben."

Overigens brengt Adyen vandaag slechts 14 procent van de aandelen naar de beurs. Het overgrote deel blijft in handen van de oorspronkelijke investeerders en is niet vrij verhandelbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl