SQ Vision
NOS Nieuws

Varkenspestborden langs wegen: laat geen etensresten achter in natuur

Bij parkeerplaatsen langs snelwegen en bij natuurgebieden komen 150 informatieborden over de Afrikaanse varkenspest, heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) besloten.

Op de borden wordt benadrukt geen etensresten achter te laten in de natuur. Varkenspest komt vooral voor in Oost-Europese landen en is onlangs ook vastgesteld bij enkele wilde zwijnen in de Ardennen. Gisteren meldden de Waalse autoriteiten nog 32 varkenspestgevallen. Vandaag is dat aantal opgelopen tot 44.

De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen, maar kan via bijvoorbeeld een besmet stuk worst of ham dat is achtergelaten in de natuur wel wilde zwijnen treffen.

Vandaag zijn de eerste borden geplaatst op twee parkeerplaatsen nabij Eindhoven, langs de A67. De overige borden worden geplaatst in leefgebieden van wilde zwijnen en in grensgebieden met Duitsland en België.

De NVWA maakte eerder al een flyer met tips voor onder anderen toeristen, vrachtwagenchauffeurs en jagers over hoe de verspreiding van varkenspest te voorkomen. De autoriteit vond het nodig de preventiecampagne uit te breiden met de borden, omdat ze er alles aan wil doen om de varkenspest buiten Nederland te houden.

De ziekte kan grote gevolgen hebben voor de varkenssector. Bij de laatste uitbraak van de varkenspest in Nederland in 1997 werden meer dan tien miljoen varkens geruimd en liep de schade voor de getroffen bedrijven op tot in de miljarden.

Minister begrijpt bezorgdheid

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zegt te begrijpen dat de ongerustheid bij Nederlandse varkenshouders toeneemt vanwege de besmettingen in België.

Ze wijst erop dat ze al een aantal maatregelen heeft genomen. Zo worden vrachtwagen die uit besmet gebied komen extra gereinigd en worden zwijnen in Nederland geregeld gecontroleerd op de varkenspest. Verder roept ze mensen op alert te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl