Palu
NOS NieuwsAangepast

Giro555-actiedag op radio en tv voor Sulawesi

Aanstaande woensdag is een nationale actiedag om geld op te halen voor de slachtoffers van het natuurgeweld op het Indonesische eiland Sulawesi. Dat hebben de NPO en de samenwerkende hulporganisaties bekendgemaakt.

Vanaf 12.00 uur zullen op radio en televisie de hele dag updates worden uitgezonden vanuit museum Beeld en Geluid in Hilversum. Ook publiek is welkom. Aan het einde van de avond wordt bekendgemaakt hoeveel geld er is opgehaald met de actie Nederland helpt Sulawesi.

'De schade is enorm'

"De schade die de aardbeving en tsunami op Sulawesi hebben veroorzaakt is enorm en deze ramp verdient alle aandacht", zegt NPO-bestuursvoorzitter Rijxman. "Noodhulp is hard nodig en daarom zullen alle NPO-radiozenders en televisienetten woensdag verslag doen van de actie van Giro555. Hiermee kunnen we ons publiek informeren en hopelijk motiveren om geld over te maken naar giro 555."

Het dodental van de natuurramp op Sulawesi liep vandaag op naar bijna 1600. Naar verwachting liggen er nog veel doden onder de modder en het puin. De afgelopen dagen zijn ernstige tekorten ontstaan in het getroffen gebied. De voedsel- en brandstofaanvoer is intussen op gang gekomen.

Het belpanel van Giro555 tijdens de Nationale Actiedag vorig jaar voor honger in Afrika

Lokale hulpverleners van de organisaties achter Giro555 zijn in het gebied om hulp te bieden en de totale omvang van de ramp in kaart te brengen. Het gebied is nog steeds moeilijk begaanbaar. Ruim 2500 mensen zijn ernstig gewond en zeker 66.000 huizen zijn verwoest.

Via giro 555 is al ruim 3,3 miljoen euro opgehaald voor Sulawesi. "Het is hartverwarmend om te zien dat er zo veel betrokkenheid bij de slachtoffers op Sulawesi is", zegt actievoorzitter Marinus Verweij. "Wij zijn ontzettend blij met deze steun van de NPO en alle andere initiatieven van bedrijven en particulieren in het land."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl