NOS NieuwsAangepast

Kabinet gaat dividendbelasting heroverwegen

Rutte: dividendbelasting en andere belastingplannen heroverwegen

Het kabinet gaat de afschaffing van de dividendbelasting heroverwegen. Premier Rutte heeft dat bekendgemaakt na de ministerraad.

Het nieuws volgt op de bekendmaking van Unilever vanochtend dat de verhuizing van het hoofdkantoor van Londen naar Rotterdam wordt afgeblazen. Rutte noemde het besluit van Unilever teleurstellend.

Rutte wilde niet zeggen dat de afschaffing van de dividendbelasting nu helemaal van tafel is. "We hebben die maatregel niet voor één bedrijf genomen. Maar de besluiten vandaag van Unilever zijn natuurlijk wel relevant om mee te wegen en dat is aanleiding om af te spreken opnieuw te wegen."

Hele pakket

Het kabinet gaat nu het hele pakket aan maatregelen voor het bedrijfsleven nog eens tegen het licht houden. Van dat pakket maakt niet alleen de dividendbelasting deel uit, maar ook verlaging van de vennootschapsbelasting en vermindering van de lasten voor het midden- en kleinbedrijf.

Het gaat sinds de kabinetsformatie vorig jaar continu over de dividendbelasting. Waar het precies om draait, zie je in deze video:

Opfriscursus dividendbelasting: wat is het?

Voor de heroverweging neemt de coalitie de komende weken de tijd. De onderhandelingen daarover beginnen maandag. Ook de Tweede Kamerfracties van de coalitiepartijen doen eraan mee. "Als je dit opnieuw weegt, raakt dat natuurlijk potentieel ook aan het regeerakkoord", zei Rutte.

De premier wilde niet vooruitlopen op de uitkomst van dat proces, maar hij zei dat het "niet voor de hand ligt dat de vennootschapsbelasting omhooggaat."

Rutte zei het niet als verlies te voelen dat de afschaffing van de dividendbelasting, die hij zo heeft verdedigd, nu nog eens wordt bekeken. "Dit is een logische bestuurlijke stap in een stap-voor-stapproces, als zich zo'n relevant feit voordoet als vandaag."

Hij reflecteerde in de persconferentie wel op zijn eigen rol:

Rutte over eigen rol in discussie dividendbelasting

Politiek verslaggever Ron Fresen denkt dat de afschaffing van de dividendbelasting nu definitief niet meer doorgaat. Volgens hem is dit het begin van het einde voor de maatregel, en is het bijna niet voor te stellen dat het resultaat van de heroverweging wordt dat de dividendbelasting alsnog wordt afgeschaft.

Meteen na de bekendmaking door Unilever vanochtend protesteerde de oppositie opnieuw zeer fel tegen de afschaffing. Volgens de oppositiepartijen heeft het kabinet nu helemaal geen argumenten meer over.

De premier verdedigde de afschaffing steeds door te zeggen dat de maatregel een rol zou spelen voor bedrijven die zich in Nederland willen vestigen of daar willen blijven. Het schrappen van de dividendbelasting was van het begin af aan de meest omstreden maatregel uit het regeerakkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl