Hoofdkantoor Unilever Rotterdam

Unilever blaast verhuizing naar Rotterdam af onder druk aandeelhouders

Unilever trekt de plannen voor een nieuwe Nederlandse NV en de verhuizing van het hoofdkantoor van Londen naar Rotterdam in. Het verzet van met name de Britse aandeelhouders heeft de doorslag gegeven.

De plannen voor een verhuizing van Londen naar Rotterdam spelen tegen de achtergrond van de politieke discussie over de afschaffing van de dividendbelasting. Volgens premier Rutte is het doel van die maatregel om grote bedrijven in Nederland te houden of ervoor te zorgen dat ze hiernaartoe komen. In de Tweede Kamer is fel verzet tegen de afschaffing.

Verschillende oppositiepartijen in de Tweede Kamer eisen opnieuw dat het plan van tafel gaat.

Britse overweging

Economieredacteur André Meinema denkt niet dat de dividendbelasting of de afschaffing daarvan doorslaggevend was voor de Britse aandeelhouders. "De Britten zeggen: we willen helemaal niet dat een Brits-Nederlands bedrijf helemaal Nederlands wordt", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook het feit dat Unilever met de verhuizing uit de Britse beursindex FTSE-100 valt, speelt volgens Meinema mee. Bij het ombouwen van een Brits-Nederlands naar een nieuw Nederlands bedrijf met hoofdkantoor in Rotterdam, zou Unilever immers niet langer Brits zijn en het aandeel zijn plek in de FTSE-100 verliezen. Indexbeleggers zouden daardoor noodgedwongen hun aandelen moeten verkopen.

"Tot hun stomme verbazing hebben ze ontdekt dat de Britten het helemaal niets vinden", zei Meinema. "Op een gegeven moment heeft Unilever zijn knopen geteld."

Unilever zegt dat er uitgebreid contact is geweest met de aandeelhouders en dat er wel steun was voor de nieuwe Nederlandse NV, maar niet genoeg. De aandeelhoudersvergaderingen voor de Britse en Nederlandse aandeelhouders van eind oktober worden geannuleerd.

De raad van bestuur van Unilever bezint zich nu op volgende stappen. Het bedrijf blijft er wel bij dat het op termijn beter is om de bedrijfsstructuur te versimpelen. Een mogelijkheid zou zijn dat het hoofdkantoor helemaal naar Londen wordt verplaatst. Het bedrijf beraadt zich nu op alle opties.

Banen

Met de verhuizing van het hoofdkantoor naar Nederland zouden waarschijnlijk enkele tientallen banen van Londen naar Rotterdam verhuizen, dat gaat nu niet door. Daarnaast zou een verhuizing goed zijn geweest voor de relatie met klanten, onderzoeksinstellingen en de Nederlandse vakbonden.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW betreurt de beslissing van Unilever. De werkgeversbelangenorganisatie zegt in een reactie dat de brexit heeft meegespeeld: "Er ontstaat grote druk op bedrijven om in Engeland te blijven, daar speelt de brexit zeker een rol in." De organisatie blijft achter de afschaffing van de dividendbelasting staan.

Vakbond FNV ziet zich juist alleen maar gesterkt in zijn streven om de dividendbelasting te behouden. "Ook het laatste door het kabinet bedachte argument voor het afschaffen van de dividendbelasting is nu vervallen," vindt voorzitter Han Busker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl