Oppositie slijpt de messen over dividendbelasting na Unilever-besluit
De oppositie in de Tweede Kamer grijpt het niet doorgaan van de verhuizing van Unilever aan om nog eens te pleiten voor het handhaven van de dividendbelasting. Bijna de hele oppositie was altijd al tegen de afschaffing, en de partijen zien nu een extra argument om te protesteren.
PVV-leider Wilders spreekt van de grootste afgang in de politieke carrière van premier Rutte. Volgens hem is Rutte vernederd door zijn oude werkgever Unilever. Wilders spreekt van een blamage en wil dat de premier opstapt. GroenLinks-leider Klaver vindt de gang van zaken pijnlijk. Volgens hem valt nu het "aller- aller- allerlaatste" argument voor afschaffing weg.
SP-leider Marijnisssen reageert op een soortgelijke manier: "Het enige argument om de belasting af te schaffen, is nu verdwenen. Dit onzalige plan moet van tafel."
Volgens PvdA-voorman Asscher is de beslissing van Unilever genant voor het kabinet. Hij vindt dat de premier in zijn hemd staat. Volgens hem moet het kabinet de afschaffing vandaag nog schrappen. De oppositie wil snel een Kamerdebat met het kabinet.
Kabinet praat erover
Minister Dekker voor Rechtsbescherming zei voor de ministerraad dat het hem lijkt dat de afschaffing van de dividendbelasting gewoon doorgaat. "We deden dit niet alleen voor Unilever. Dat zou ook wel een beetje gek zijn."
Andere bewindslieden hielden zich meer op de vlakte. Verantwoordelijk staatssecretaris Snel van Financiën wilde niet veel meer kwijt dan dat hij het besluit van Unilever graag anders had gezien en dat hij er in het kabinet over gaat praten.
Regeringspartij VVD heeft al laten weten dat het standpunt over de dividendbelasting niet verandert. Vooral in de achterban van CDA en D66 ligt de maatregel zeer gevoelig. Morgen houdt D66 een congres. Daar komen verschillende moties van leden aan de orde om de afschaffing terug te draaien.
Premier Rutte verdedigde de afschaffing steeds vooral door te zeggen dat de maatregel een rol speelt voor bedrijven die zich in Nederland willen vestigen of daar willen blijven.
Toen de tekenen steeds sterker werden dat de verplaatsing van Unilever naar Nederland niet zou doorgaan, benadrukte hij dat het niet alleen om een mogelijke verhuizing van Shell en Unilever ging, maar dat dat alleen de aanleiding was voor de maatregel.