Een arrestatie bij een protest in het Hambacher bos
NOS Nieuws

Energiereus RWE mag Hambacher bos voorlopig niet rooien

Energiebedrijf RWE mag voorlopig geen bomen kappen in het Duitse Hambacher bos, oordeelt de bestuursrechter in Münster. Er loopt nog een zaak tegen RWE om de geplande kap tegen te houden en voordat er in die zaak een oordeel is, mag er in Hambach niet worden gerooid. Der Spiegel schrijft dat het uitstel wel een jaar kan duren.

De uitspraak is een overwinning voor de milieuactivisten. Die strijden al jaren voor het behoud van het bos dat moet wijken voor de bruinkoolwinning. Ze bouwden meer dan 70 boomhutten in het 100 hectare grote bos om de kap tegen te houden. Onlangs escaleerde de situatie, toen politie meerdere bouwsels van de activisten ontruimde.

"Door de beslissing van vandaag kunnen we even op adem komen. Het bos wordt voorlopig niet vernietigd", zegt Dirk Jansen van de Duitse milieuorganisatie BUND. "We krijgen hierdoor waardevolle tijd, die de landelijke regering en RWE zouden moeten gebruiken om tot andere gedachten te komen."

Het Hambacher bos is uitgegroeid tot het symbool van de strijd tegen de bruinkoolindustrie in Duitsland. Duitsland haalt nog bijna een kwart van alle stroom uit deze vervuilende energiebron, samen met steenkool loopt dat op tot bijna 40 procent. Volgens milieuactivisten, waaronder Greenpeace, is het mogelijk om deze kolencentrales heel snel van het net te halen. De regering zegt dat daardoor de energievoorziening in gevaar komt en wil massaal baanverlies voorkomen.

Een commissie buigt zich op dit moment over een tijdschema voor die zogenoemde Kohleaustieg. Milieu-organisatie BUND, die ook in de commissie vertegenwoordigd is, dreigde er eerder al uit te stappen, als het Hambacher bos moet wijken voor de bruinkoolwinning.

Volgens RWE heeft die commissie niets te zeggen over de uitbreiding van de bruinkoolmijn in Hambach. "Die commissie gaat over de lange termijn. Deze uitbreiding - en dus ook de kap van de bomen - is allang goedgekeurd door de deelstaatregering in Noordrijn-Westfalen", aldus woordvoerder Lothar Lambertz.

De bal ligt nu bij de bestuursrechter in Keulen. Die moet beslissen over een aanklacht die BUND tegen RWE heeft ingediend. Daarin argumenteert BUND dat RWE het bos niet mag rooien, omdat dat het leefgebied is van een bepaald type vleermuis en vandaar tot beschermd Europees natuurgebied moet worden uitgeroepen.

Wanneer er een uitspraak in deze zaak komt is nog niet duidelijk, maar tot die tijd moet RWE het bos dus met rust laten. Ze mogen wel hun gewone bruinkoolwinning voortzetten. In het oordeel van de rechter vandaag: "Er mag geen onherroepelijke schade worden aangericht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl