Betoger tegen de kap wordt weggeleid bij een protest van vorige week
NOS Nieuws

Politie Aken verbiedt protest tegen kap bos

De politie van het Duitse Aken heeft een protest tegen de kap van een bos bij Hambach verboden. Volgens de autoriteiten bestaat er een gevaar voor de publieke veiligheid.

Tegen de kap wordt al jaren fel geprotesteerd door actievoerders en milieugroepen. Komende zaterdag wilden tegenstanders opnieuw van zich laten horen, maar de plek waar ze zouden verzamelen moest steeds worden veranderd. Grondeigenaren wilden geen toestemming geven en ook energiemaatschappij RWE, die delen bos in bezit heeft en wil kappen, werkte niet mee. De politie concludeert nu dat er op deze manier niet bijtijds een veiligheidsplan te maken is.

Het bos moet gekapt worden voor bruinkoolwinning. RWE verdedigt de kap met het argument dat Duitsland nog lang afhankelijk zal zijn van kolen voor de energievoorziening. "We stoppen met kernenergie, dus we zullen nog lang aangewezen zijn op bruinkool."

Blogger omgekomen

Een woordvoerder van de tegenstanders spreekt van een ontluisterende inperking van het recht op demonstratie. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat er zaterdag alsnog duizenden mensen vreedzaam zullen protesteren tegen de kap. De Duitse bond voor natuur- en milieubescherming BUND stapt naar de rechter om het protestverbod aan te vechten.

Vorige maand, toen de politie begon met de ontruiming, kwam in het bos een jonge blogger om het leven. Hij stortte bij opnamen van het ruimen van een aantal boomhutten van betogers 15 meter naar beneden van een hangbrug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl