Is verplicht pensioensparen voor zzp'ers een goed idee?

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vindt dat zzp'ers verplicht moeten worden om te sparen voor hun pensioen. Want anders dreigen er in de toekomst steeds meer ouderen in financieel zwaar weer te belanden omdat ze te weinig pensioen hebben opgebouwd.

Maar wat vinden zzp'ers daar zelf van? We vroegen het ze.

'Pensioen, best belangrijk'

De 26-jarige muzikant Deon ziet wel wat in het voorstel. "Ik denk dat verplicht pensioensparen geen verkeerd idee is." Hij zegt nog niet heel erg bezig te zijn met zijn pensioen. "Ik ben wel gewoon aan het sparen, maar of dat uiteindelijk genoeg gaat zijn om mijn complete pensioen te dekken is maar de vraag."

Hij denkt wel dat hij het mogelijk krap krijgt als hij verplicht geld moet afdragen voor een pensioen. "Maar ik denk dat je pensioen best belangrijk is, dus moet je je als zzp'er daar aan aanpassen. Tenzij je nog steeds zzp'er wil zijn op je zeventigste natuurlijk."

Steeds meer zzp'ers

Het Nibud verwacht dat de pensioenproblematiek van zzp'ers groeit, omdat de laatste jaren steeds meer werkenden zzp'er zijn geworden. En de komende decennia zullen er dus ook steeds meer met pensioen gaan.

'Geen geld voor pensioen'

De 34-jarige zzp'er Ilja bouwt geen pensioen op en houdt ook geen geld over om dat wel te doen. "Ik zou graag willen, maar moet nu al moeite doen om mijn hoofd boven water te houden."

En dat horen we vaker. "Als zzp'er kom je niet rond als je pensioen opbouwt en een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit", zegt de 48-jarige Bennie, die in het verleden zzp'er was en nu in loondienst werkt.

Ik ben voorstander van verplichting. Dan is er ook geen 'valse' concurrentie op tarieven meer mogelijk.

Bennie, voormalig zzp'er

Maar hij vindt toch dat zzp'ers ertoe verplicht moeten worden. "Ik ben voorstander van zowel een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering als een verplichte pensioenopbouw. Dan is er ook geen 'valse' concurrentie op tarieven meer mogelijk en zijn het uiteindelijk de opdrachtgevers die net als voor hun personeel ook voor de zzp'ers moeten zorgen."

Moeilijk rondkomen

Van de mensen die vroeger zzp'er waren en nu gepensioneerd zijn, zegt 18 procent tegen het Nibud moeilijk of zeer moeilijk rond te komen. Nog eens 26 procent zegt eerder moeilijk dan makkelijk rond te komen. Die percentages zijn hoger dan onder andere gepensioneerden.

'Verplicht het niet'

De 40-jarige Yvonne is gastouder en kon lange tijd geen pensioenbedrijf vinden waar ze als zzp'er pensioen kon opbouwen op de manier die zij wilde. "Uiteindelijk heb ik er twee jaar geleden een gevonden waarbij ik mag inleggen wat ik kan missen. Loopt het eens een maandje stroef, dan sla ik over. Zit het eens mee, dan leg ik wat extra in. Ik ben blij met die flexibiliteit."

"Mijn opgebouwde pensioen tot nu toe zou ongeveer 23 euro per maand zijn tot aan mijn dood", zegt ze "Maar ik heb nog 25 jaar om verder te sparen. Ik hoop dat ik tegen die tijd voldoende heb gespaard om dezelfde kwaliteit van leven te hebben als nu."

Verplicht pensioensparen vindt ze te ver gaan. "Ik zou niet weten of ik later rond zou kunnen komen van de voorzieningen die er tegen die tijd zullen zijn. Nu is er AOW, maar hoe zit dat als ik straks te oud word om te werken? Gelukkig heb ik nu een beetje zekerheid. Ik vind niet dat het verplicht moet zijn om pensioen op te bouwen, maar ik vind wel dat iedereen er recht op moet hebben om het te mogen opbouwen."

ZZP Nederland is tegen

Ook de belangenorganisatie ZZP Nederland is tegenstander van een verplichting. "Het is prima als er meer bewustzijn wordt gecreëerd over wat je als zzp'er kan doen wat betreft pensioensparen", zegt voorzitter Maarten Post. "Maar ga zelfstandig ondernemers niet verplichten."

"Zelfstandigen hebben vaak toch meer eigen vermogen als ze de AOW-leeftijd bereiken", zegt Post. "Werknemers die weinig verdienen, hebben vaak geen enkel vermogen. Dat is een groter probleem. En als het Nibud vindt dat alleen AOW onvoldoende is, dan moeten ze tegen minister Koolmees van Sociale Zaken zeggen dat de AOW verhoogd moet worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl