Tom Dumoulin kijkt naar geletruidrager Geraint Thomas tijdens het criterium van Surhuisterveen ANP

Hij moet zijn laatste wedstrijd van dit jaar nog rijden, maar het programma van Tom Dumoulin voor 2019 lijkt al in grote lijnen vast te staan. "Ik wil graag naar de Tour en de ploeg wil graag dat ik naar de Tour ga. Dus in principe zitten we op een lijn."

Dumoulin benadrukt dat de keuze nog niet vaststaat. Zowel de Giro- als de Tour-organisatie moet zijn parcours nog presenteren. "Ik wil nog niet alle deuren dichtslaan. Ik vind het altijd gevaarlijk om, als het parcours nog niet eens bekend is, dan al te zeggen: ik ga volgend jaar naar díe grote ronde of naar díe grote ronde. Misschien komt er dadelijk een parcours uit waarvan ik denk: ik heb daar echt geen kans om op het podium te rijden."

De Giro opent met een tijdrit. De Tour kent naar verwachting niet méér tijdritkilometers dan dit jaar.

Dumoulin denkt aan Gold Race en Tour in 2019

De teamleiding van Sunweb maakte er eerder geen geheim van volledig voor de Tour te willen gaan in 2019. Met Wilco Kelderman en Sam Oomen in een dienende rol voor Dumoulin. En met nieuwe aanwinst Nicholas Roche als ondersteuning in de bergen. Verder staan Soren Kragh Andersen en Michael Matthews al op de rol om de Tour te rijden.

Heuvelklassiekers

Naast de Tour denkt Dumoulin ook aan het rijden van de heuvelklassiekers in april. "Nou, die heb ik in het verleden altijd gedaan. Mijn voorjaar is niet echt mijn beste periode gebleken in het verleden, maar ik vind het wel supermooi om te doen. Als ik met een focus naar de Tour ga, leg ik waarschijnlijk een eerste piekmoment in de aprilmaand en dan zit de Amstel er wel weer in."

De Limburger reed de Gold Race voor het laatst in 2016.

Dumoulin over Giro én Tour: 'Het vergt gewoon veel'

Niet elk jaar twee grote rondes

Dumoulin is er wel over uit dat hij niet elk jaar de Giro en de Tour zal combineren. "We hebben dit jaar gekozen om die twee rondes te doen en ik was gewoon top. En twee keer net niet gewonnen, het zij zo."

"Maar het heeft me ook wel wijzer gemaakt, dat het niet iets is wat ik op dit moment in mijn carrière elk jaar moet gaan doen. Want het is wel een enorme aanslag op je lichaam, dat heb ik wel gemerkt. Het vergt gewoon veel. Ik ben pas 27. Als ik dit nu elk jaar tot mijn 35ste ga doen, dan denk ik dat ik daar niet meer beter van ga worden op een gegeven moment."

STER reclame