Froome met de Trofeo Senza Fine ANP

De Ronde van Italië begint komend jaar op zaterdag 11 mei met een tijdrit in en rond Bologna. RCS, de organisator van de Giro d'Italia, maakte dat maandag bekend.

De tijdrit heeft een lengte van 8,2 kilometer en eindigt met een venijnige klim naar de San Luca-basiliek, met een gemiddelde van 9,7 procent en een stuk waar het zelfs 16 procent omhoog gaat.

Het is de tweede keer dat Bologna de Grande Partenza organiseert. De eerste keer was in 1994, destijds won de Italiaan Endrio Leoni de ochtendetappe. 's Middags was Armand De Las Cuevas de snelste in een korte tijdrit.

Tom Dumoulin werd dit jaar tweede in de Giro AFP

Tom Dumoulin won de Giro in 2017 en werd dit jaar tweede achter Chris Froome. Het is nog niet duidelijk of Dumoulin de Ronde van Italië ook komend seizoen in zijn programma opneemt. Eerder liet hij doorschemeren dat de Tour de France naar alle waarschijnlijkheid zijn hoofddoel wordt.

Tour begint in Brussel

De Ronde van Frankrijk start in Brussel, als eerbetoon aan Eddy Merckx die vijftig jaar geleden zijn eerste Tour won. De eerste etappe op zaterdag 6 juli is een rit in lijn van 192 kilometer.

Op zondag 7 juli wordt er rond Brussel een ploegentijdrit van 28 kilometer afgewerkt. Het volledige routeschema wordt in oktober gepresenteerd.

STER reclame