NOS Nieuws

We staan lang in de file, maar dat ligt ook (een beetje) aan onszelf

Een tijdje reed het lekker door op de Nederlandse snelwegen, maar dit jaar is het aantal files in Nederland weer toegenomen. De ANWB geeft de schuld aan de dagjesmensen die er met het lekkere weer op uit trokken en aan bermbranden. Ook de economische groei speelt een rol: er zijn simpelweg meer vrachtwagens en bestelbusjes op de weg.

Een andere reden voor de files is het volle Nederlandse verkeersnetwerk, volgens Victor Knoop, universitair hoofddocent verkeersdynamica TU Delft. "Een klein beetje extra verkeer kan al voor heel veel extra files zorgen", zegt hij.

Knoop weet wel een manier om wat sneller uit de file te komen, namelijk sneller optrekken. In deze video leggen we het uit:

Zo kan je veel fileleed voorkomen

"Als mensen de file uitrijden, sluiten ze minder goed aan dan ze voor de file deden", zegt Knoop. "Daardoor kunnen er minder mensen over de weg rijden. Op het moment dat de file geweest is wordt een weg met 3 stroken eigenlijk effectief een weg met 2 stroken."

Het devies is dus: sneller optrekken als de file voorbij is en geen al te grote gaten tot je voorganger laten ontstaan. Dan kunnen we volgend jaar misschien wel melden dat we iets minder lang in de file hebben gestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl