Roetveegpieten bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam in 2016
NOS Nieuws

Alleen maar roetveegpieten bij landelijke Sinterklaasintocht

Bij de landelijke Sinterklaasintocht van dit jaar zullen alleen roetveegpieten te zien zijn. Dit meldt de NTR, die verantwoordelijk is voor de tv-registratie.

Op zijn website schrijft de NTR: "De Pieten hebben roet op hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan. Al naar gelang een Piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht."

Een woordvoerder stelt dat de keuze "past in de trend van de afgelopen jaren". Traditie en verandering gaan hand in hand, stelt de NTR. De landelijke intocht van de sint is op 17 november in Zaandijk en de Zaanse Schans.

Ook vorig jaar bij de intocht in Dokkum waren er roetveegpieten. Toen waren er echter ook nog traditionele zwarte pieten.

Sinterklaasjournaal

Net als bij de landelijke intocht zullen ook in NTR-programma het Sinterklaasjournaal alleen roetveegpieten te zien zijn. Het haar van de pieten varieert van lang en krullend tot steil en kort. De pieten dragen geen gouden oorringen.

Vorig jaar besloot de NTR te stoppen met de gekleurde pieten in het Sinterklaasjournaal. Volgens de omroep pasten gekleurde pieten niet in de traditie en zag het er ook niet leuk uit.

NOS Stories maakte vorig jaar deze video over het uiterlijk van Piet door de jaren heen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl