De kencentrale van Tihange
NOS Nieuws

Weer probleem ontdekt bij Belgische kerncentrale Tihange

In de kerncentrale van Tihange, in België niet ver van Luik, is opnieuw een probleem aan het licht gekomen; in de bunker van de reactor Tihange 2 zit geen betonijzer waar het volgens de bouwtekeningen wel had moeten zitten, meldt VRT Nieuws. Het probleem werd ontdekt bij een onderzoek naar het afbrokkelen van beton.

Begin dit jaar werd bij Tihange 3 hetzelfde probleem vastgesteld. De bunkers zijn bedoeld om de reactoren te beschermen tegen zware klappen van buitenaf, zoals een neerstortend vliegtuig.

De centrale is in gebruik bij energiebedrijf Engie Electrabel. Een topman zegt dat het probleem nader wordt onderzocht. "Zodra we hier een volledig zicht op hebben, zullen wij overgaan tot de berekening, metingen en herstellingen die nodig zijn." Hij verzekert dat de reactor pas wordt opgestart als de bunker en de installatie "absoluut veilig" zijn en de nationale toezichthouder groen licht heeft gegeven.

Protest in Zuid-Limburg tegen de kerncentrale in Tihange

De Belgische kerncentrales in Tihange (drie reactoren) en Doel (vier reactoren) kampen voortdurend met problemen. Vorige maand lagen vijf van de zeven reactoren stil voor onderhoud en herstelwerkzaamheden.

Het Belgische Planbureau waarschuwde vorige maand dat in november maar één reactor stroom kan leveren. De andere zijn dan in onderhoud. Het Planbureau sluit niet uit dat sommige gemeenten op bepaalde uren geen elektriciteit zullen krijgen, omdat de vraag groter zal zijn dan het aanbod.

Enkele dagen later maakte netbeheerder Elia bekend dat er ook in januari en februari stroomtekorten dreigen te ontstaan. Engie Electrabel zei vervolgens dat het onderhoud aan Tihange 1 wordt vervroegd, zodat er in november weer twee reactoren beschikbaar zijn.

De Belgische kerncentrales gaan in 2025 dicht. De regeringspartijen hebben afgesproken dat duurzame energiebronnen en mogelijk ook gascentrales het gat in de elektriciteitsvoorziening moeten dichten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl