Grote vraag naar Nederlandse illustratoren, 'typische stijl spreekt aan'
Nederlandse illustratoren zijn populair, zegt de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Zowel in Nederland als in het buitenland is de vraag naar illustraties groot. Niet alleen krijgen tekenaars veel (internationale) opdrachten, ook worden Nederlandse prentenboeken veelvuldig vertaald.
Er zijn volgens de CPNB in aanloop naar de Kinderboekenweek meerdere redenen voor de populariteit van Nederlandse illustratoren. Zo worden illustraties nu vaker gebruikt in kinderboeken, zegt woordvoerder Peter Rosendaal. "Ten tweede wordt de doelgroep breder. Illustraties spreken niet alleen de jongste doelgroep, maar ook de tien tot twaalfjarigen aan. Ook is het tegenwoordig makkelijker en goedkoper om in kleur te drukken."
Ook illustrator Marit Törnqvist heeft wel een idee waarom Nederlandse illustratoren zo geliefd zijn in het buitenland:
"Maar met name de typisch Nederlandse stijl wordt internationaal geprezen", vervolgt Rosendaal. Hij zegt dat Nederlandse illustratoren origineel omgaan met beeld en tekst. "Daarnaast hebben zij een vrije en creatieve geest. In de prentenboeken zie ik bijvoorbeeld terug dat Nederland een vrij land is. Ik denk dan aan Koning & Koning, die homoseksualiteit behandelt, of Het lammetje dat een varken is over transseksualiteit. Dat zijn ook de redenen waarom Nederlandse prentenboeken veelvuldig worden vertaald."
'Kleurrijk en duidelijk'
Milja Praagman, schrijfster van het prentenboek van de Kinderboekenweek 2018, sluit zich aan bij de woorden van Rosendaal. "Onze boeken worden inderdaad steeds vaker vertaald en dat komt mede door onze unieke stijl. Die is kleurrijk, helder en duidelijk. "We maken grafische en simpele tekeningen en daarin komen mensen van alle soorten en maten voor." Ze hoopt dat de hoofdpersonen in haar prentenboek warmte en emotie uitstralen. "Dat hoor ik vaak over mijn werk en vind ik een compliment voor mijn stijl van illustreren."
Morgen wordt de nieuwe Kinderboekenweek afgetrapt. Daarvoor worden de winnaars van de Gouden en Zilveren Griffel bekendgemaakt. De Gouden Penseel voor best geïllustreerde kinderboek ging op 19 september al naar illustrator Ludwig Volbeda en auteur Floortje Zwigtman.